Svéd parlamenti delegáció látogatása

17 okt

Liselott Hagberg, a svéd parlament harmadik alelnökének vezetésével, Cecilia Björner svéd nagykövetasszony kíséretében svéd parlamenti küldöttség járt október 5-én délután a Holokauszt Emlékközpontban. A vendégeket Prof. Haraszti György kuratóriumi elnök és Dr. Botos János ügyvezető igazgatóhelyettes fogadta.

Az emlékközpont megtekintésén túl azzal a céllal érkeztek az intézménybe, hogy előkészítsék a svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját. A 2012-es év során mind Svédországban, mind Magyarországon számos rendezvénnyel emlékeznek meg a holokauszt idején emberek ezreit mentő diplomata áldozatos tevékenységéről.

A héten Budapesten tartózkodó küldöttséget többek között az Országgyűlés külügyi bizottsága, az európai ügyek bizottsága, a gazdasági és informatikai bizottság, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság és az Országgyűlés Magyar-Svéd Baráti Tagozata is fogadta. A svéd képviselők ellátogattak a Magyarországi Női Alapítványhoz és a Wallenberg-emlékműhöz is.

MTI/Holokauszt Emlékközpont