Bornemisza Péter Gimnázium

A szakköri foglalkozás 20 fő részvételével indul 2011. októberétől, havi egy-két alkalommal. Az iskola minden évfolyamából (9-13. évfolyam) részt vesznek a programban a téma iránt érdeklődők.

Célunk, hogy a diákok a náci és a kommunista diktatúra, illetve más gyilkos rendszerek áldozatainak történetének kutatásába, az embermentők munkájának tanulmányozásába, családtörténeti kutatásokba kezdjenek. Szintén szeretnénk tanulmányozni a keresztények szerepvállalását a Vészkorszak idején. Fontosnak tartjuk a kutatási eredmények közvetítését a kortárs csoportok felé.

Célunk továbbá, partnerszervezetünk mintájára, egy diákegyesület megalakítása, amely folyamatosan képviseli a fenti célokat, illetve felhívja a figyelmet a rasszizmus és a modern antiszemitizmus újra megjelenő formáira és romboló hatására. Ezáltal a diákok sokkal jobban magukénak érzik a célkitűzéseiket és azok megvalósítását, önállóságot és egyéb szervezési illetve szociális készségeket sajátítanak vagy mélyítenek el.

A szakköri foglalkozások során beszélgetünk a fent említett témákról, külső előadókat hívunk meg, fórumbeszélgetéseket szervezünk, illetve a diákok ismertetik eddigi kutatásaikat egymással. Nemzetközi konferenciát szervezünk a francia partnerünk, a Sentiers de la Mémoire Diákegyesület részvételével, hazai és nemzetközi előadókkal, túlélőkkel, melynek keretében egy, az embermentés témáját feldolgozó, színdarabot mutatnak be a diákok. Ennek a konferenciának a keretein belül tartjuk a Holokauszt Emléknapot és az Iskolai Témanapot is.

Az iskolában megalakuló diákegyesület az elkövetkezendő években is képviselni fogja a vállalt célokat, rendszeresen megszervezi a konferenciát, honlapot és Facebook profilt szerkeszt a pályázati célok korcsoporthoz való eljuttatása érdekében.

Csatolmányok

Név Méret
BornemisszaBp_osszefoglalo.docx 16 KB