Boroszlói zsidók vagyunk

14 szept

A „Wir sind Juden aus Breslau” című német nyelvű dokumentumfilm vetítésére kerül sor 2018. szeptember 26-án 18 órakor az ELTE BTK Gólyavár, Mária Terézia teremben, melyet német nyelvű beszélgetés követ a film alkotóival. A belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.


Fiatalok voltak, várakozóan néztek a jövőbe, úgy érezték, hogy otthonuk Breslau/Boroszló (ma Wroclaw Lengyelországban), a város, ahol az harmadik legnagyobb német zsidó közösség élt. Hitler hatalomra kerülése után ezeket a serdülőket összeköti a közös sors, az üldöztetés. Néhányan kénytelenek voltak elmenekülni vagy száműzetésbe vonulni, néhányuk túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort. Elrabolták otthonukat és az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban vagy éppen Németországban alakítottak ki új életet. Nem kevesük hozzájárult Izrael megalapításához és felépítéséhez. 


A boroszlói zsidó iskola diákjai 1938-ban

Karin Kaper és Dirk Szuszies „Wir Sind Juden vonBreslau” filmjének középpontjában 14 szemtanú sorsa áll. Nemcsak a múltbeli zsidó életre emlékeztetnek Breslauban/Boroszlóban/Wroclawban, hanem sokoldalú korrajzot vázolnak a történésekről. Néhányan közülük még visszalátogatnak a mai Wroclawba és találkoznak egy lengyel-német ifjúsági csoporttal, érzelmi hidat építve a múlt és a felelős jövő között.
A Wroclawban, európa kulturális fővárosában 2016-ban rendezett világpremier után 150 német moziban vetítették a filmet, melyet meghívtak több nemzeti és nemzetközi fesztiválra is. 2018 tavaszán nagyszabású turné keretében mutatták be Izraelben. A gólyavári vetítésre az alkotók lengyelországi, romániai és magyarországi körútja keretében kerül sor.