„Bűnös-e a táj? – Armando és a holokauszt emlékezete”

  • Főoldal
  • Hazai
  • „Bűnös-e a táj? – Armando és a holokauszt emlékezete”
14 nov

A művészetek és a holokauszt viszonyát elemző számos könyv és tanulmány szerzője, a leideni egyetem irodalomprofesszora, Dr. Ernst van Alphen osztja meg gondolatait 2014. november 27-én a Holokauszt Emlékközpontban. Kutatásai a modern és posztmodern irodalomra – és annak a képzőművészettel mutatott kapcsolódásaira – összpontosítanak.

Ezen belül is külön figyelmet szentel a holokauszt irodalmi és képzőművészeti megjelenítésére. Miért fontos ez számára? Mint ahogy azt az 1995-ben megjelent „Megragadott történelem: A holokauszt hatásai a kortárs képzőművészetre, irodalomra és elméletre” című tanulmánya előszavában kifejti:

„Az oktatás, amelyben részesültem nem tudatosította bennem a holokauszt jelentőségteljességét, a holokausztot feldolgozó művek voltak azok, amelyek végül is rádöbbentettek az emberiség történelmének ezen apokaliptikus fejezetére.”

Ez a személyes felismerést alkalmazva kutatja a holokauszt emlékezet irányzatait, amelyek nem történeti, hanem a művészi képzelőerő szemszögéből közelítenek a témához, ezzel eltérve a hagyományos emlékezet-gyakorlattól.

Budapest előadása elsősorban Herman Dirk van Dodeweerd, művésznevén Armando munkásságával foglalkozik. Ez a jelentős festő, szobrász és szépíró 1929-ben születtet Amszterdamban. Ifjúságát Amersfoortban, egy náci koncentrációs tábor közelében töltötte. Ez a hatás – amely későbbi képein és írásaiban is tetten érhető – mély nyomot hagyott benne.

Amersfoortban 1998-ban nyílt meg az Armando Múzeum, ahol életművének jelentős darabja látható. 1990-ben járt Magyarországon, a Műcsarnok önálló kiállítást rendezett számára.

A Holokauszt Emlékközpontban tartott rendezvénnyel szinte egy időben a leideni egyetem professzorai a világ számos más pontján is tartanak úgynevezett „Cleveringa-előadásokat”. Ezzel emlékeznek meg egykori kollégájuk, Cleveringa jogprofesszor bátor beszédére, amellyel 1940. november 26-án a megszálló németekkel szemben kiállt zsidó származású kollégáiért.  

Az esemény a Holland Királyság budapesti nagykövetsége támogatásával a Holokauszt Emlékközpontban kerül megrendezésre 2014. november 27-én, 18 órai kezdettel. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A helyek korlátozottak, részvételi szándékát kérjük, jelezze a regisztracio@hdke.hu e-mail címen.