Egyházi Embermentők kiállítás Kolozsváron

09 márc

Csütörtökön, 2015. február 19-én nyílt meg a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében a Holokauszt Emlékközpont első magyar-román kétnyelvű kiállítása. A tablók azoknak az egyházi embermentőknek az emlékét idézik fel a látogatók számára, akiknek a tevékenységét a jeruzsálemi Yad Vashem intézet „Világ igaza” elismeréssel igazolta.  

A holokauszt emlékének a megőrzése, a társadalom minél szélesebb körével való megismertetése folyamatosan megújuló oktató, nevelő tevékenységet igényel – jelentette ki a megnyitó alkalmából prof. Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

A megnyitón tartott méltatásában Tibori Szabó Zoltán, a kiállításnak otthont adó Minerva ház vezetője és elismert észak-erdélyi holokauszt kutató kihangsúlyozta, hogy az egyházi embermentők emberi kiállása mindenkoron és mindenkinek örök tanulságként szolgálhat. Előadásában különösen Márton Áron püspök életútjával, döntéseivel foglalkozott behatóan.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az „Egyházi Embermentők” kiállítás bemutatkozott Erdélyben, az anyagot korábban már Gyergyószentmiklóson és Marosvásárhelyen is láthatták az érdeklődők. Míg azonban ezekben a városokban a Holokauszt Emlékközpont a magyarországi holokauszt 70-ik évfordulójára, a hazai közönségnek készített tárlatot mutatta be, a kolozsvári közönség összetételét figyelembe véve ezt kiegészítette a román nyelvű tablókkal.

A kiállítás megnyitásán túl, a kolozsvári látogatás alkalmat nyújtott a különböző erdélyi intézményekkel és szervezetekkel fennálló együttműködés elmélyítésére és új kapcsolatok kialakítására. Így, a Romániai Evangélikus – Lutheránus Egyház vezetőivel történt megbeszélés során az Egyházi Embermentők kiállítás bemutatásának következő helyszínei lettek pontosítva, és szó volt más közös rendezvények, könyvbemutatók szervezéséről is. A kolozsvári Babes-Bólyai Egyetem prorektorával, prof Ioan Bolovannal folytatott beszélgetés során prof. Haraszti György megvitatta a holokauszt kutatás terén kialakítható együttműködés lehetőségeit és kereteit.

Az eseményről beszámolt a román televízió, valamint az erdélyi magyar és a román sajtó is.

A kiállítást és a kolozsvári bemutatását a Nemzetközi

Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) támogatta.