Emlékkoncert a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon

26 jan

Tíz éve nyilvánította az ENSZ közgyűlése január 27-ét, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának napját a holokauszt nemzetközi emléknapjává. Tíz éve rendszeresen mi is megemlékezünk erről a napról, hiszen Auschwitz felszabadítása egy különös jelentőségű mérföldkő a magyar holokauszt történelmében.

Az idei, hetvenedik évfordulón fokozott figyelemmel fordultunk a túlélők felé. Nekik szólt a megemlékezés, velük együtt hajtottunk fejet az áldozatok emléke előtt. Nekik szólt az a zenei összeállítás is, amelyet Mága Zoltán hegedűművész és barátai adtak elő a 2015. január 25-én, a Holokauszt Emlékközpontban tartott megemlékezésen.

Üdvözlő beszédében Prof. Haraszti György, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke kihangsúlyozta, hogy a legfontosabb tanulság, amit leszűrhetünk a holokauszt borzalmaiból és az azt követő hetven év fejleményeiből, az a megbékélés fontossága. „Ezért is szimbolikus jelentőségű, hogy megemlékezésünk védnökei Lengyelország és Németország budapesti nagykövetségei, hiszen ez a két nemzet bizonyította, hogy a terhes múlt ellenére, kellő akarattal és jó szándékkal, a megbékélés megvalósítható” mondta Haraszti professzor.

Szavai egybecsengtek Roman Kowalski úr, Lengyelország budapesti nagykövetének beszédével, melyet távollétében Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója olvasott fel. „Azt, hogy mennyi jó dolgot lehet véghez vinni, bátorsággal, történelmi és politikai szempontból is nehéz és kényes témák feszegetésével, párbeszéddel jól mutatja a lengyel-német megbékélés, és a két ország jelenlegi együttműködése, kapcsolata. Sokan tanulhatnának ebből a példából” írta a nagykövet. Szólt az embermentőkről és az egyéni kiállás fontosságáról is: „Az elképesztő tragédia iránti közönyösségre nincs mentség: még ha gyengék is vagyunk, még ha félünk is, össze kell gyűjtenünk bátorságunkat, hogy szembeszálljunk a gyűlölet bármely megnyilvánulásával. Ezért fontos, hogy ne csak a bűnre emlékezzünk, hanem mindazokra, akikben volt erő, bátorság, hogy feláldozva vagy kockáztatva saját- és szeretteik életét, szembeszálljanak.”

A múlttal való szembenézés hosszú és fájdalmas folyamat, emelte ki beszédében Liselore Cyrus asszony, Németország budapesti nagykövete. „Németországban ezért a nemzetiszocializmus bűncselekményeinek feldolgozása évtizedek óta fontos témája a társadalmi párbeszédnek. Csak az egyengeti az utat a megbékélés felé, ha őszintén szembenézünk a múltunkkal, mindenféle szépítgetés, torzítás és egyoldalúság nélkül.” Azzal, hogy megemlékezünk a Holokausztról, tudatosítjuk önmagunkban, hogy az emberi méltóság a legdrágább kincsünk. Az ember méltósága sérthetetlen, erről tesz hitvallást a Németországi Szövetségi Köztársaság alaptörvénye is – fűzte hozzá. Országának határain túlemelkedve, kitért a tágabb, az európai viszonyokra is, hangsúlyozva a tolerancia fontosságát. „Európában nincs helye az idegengyűlöletnek, a más vallások és más nemzetiségű emberek ellen irányuló gyűlöletnek, a rasszista ideológiáknak.”

„Ugyanakkor,” folytatta német kollégájának gondolatmenetét Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, „a toleranciának is megvannak a korlátai. Létezik egy határ, egy vörös választóvonal, amelyet az intoleranciával szemben kell meghúzni. Az intoleranciával szemben nincs tolerancia.” Figyelmeztetett a világszerte növekedő antiszemitizmusra, amely Európában is tapasztalható. Ez ellen úgy az európai vezetőknek, mint az európai nemzeteknek egyaránt fel kell lépniük. Hiszen, mint ahogy fogalmazta, Európa nem csak egy hely, Európa egy eszme.

Mága Zoltán hegedűművész felajánlása jóvoltából a megemlékezés zenei műsorral folytatódott. Ez alkalommal a Prima Primissima díjas művésszel nem csak zenésztársai, közöttük olyan kiválóságok, mint Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész léptek fel, hanem gyerekei, Mága Dzsenifer és ifj. Mága Zoltán is.

A megemlékezés végén a vendégek mécses gyújtással és főhajtással tisztelegtek az Áldozatok Emlékfala előtt. Kádist mondott Totha Péter Joel tábori főrabbi.

Az eseményről készült fotók honlapunk galériájában tekinthetők meg.

 

PROGRAM

16:00     Megnyitó

             Prof. Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke

16:05     Üdvözlő beszédek

              Őexellenciája Lieselore Cyrus, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete

              Őexcellenciája Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövetének beszédét tolmácsolja Katarzyna Sitko,

              a budapesti Lengyel Intézet igazgatója

              Őexcellenciája Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete

16:25     Mága Zoltán hegedűművész és barátai

                Emlékkoncert

17:30     Gyertyagyújtás az áldozatok emlékfalánál. Kádist mond Totha Péter Joel, a Magyar Honvédség tábori főrabbija

17:45     Fogadás

 

A megemlékezés védnökei Lengyelország és Németország budapesti követsége voltak.