„Embermentők– „Rajtuk át Isten szól: jövök.” tudományos konferencia

  • Főoldal
  • Emlékév 70
  • „Embermentők– „Rajtuk át Isten szól: jövök.” tudományos konferencia
15 dec

Az Országház Felsőházi Termében 2014. december 16-án 13 órai kezdettel kerül megrendezésre az „Embermentők– „Rajtuk át Isten szól: jövök.” (Reményik Sándor: Csendes csodák) című tudományos konferencia. A rendezvény fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, szervezői a Holokauszt Emlékközpont, a Terror Háza Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, az MTA BTK Történettudományi Intézettel, a Szeged-Csanád Püspökség-Gál Ferenc Főiskolával és a Pest Megyei Kormányhivatallal közösen.

A második világháború idején az egyetemes erkölcsi értékek összeomlottak. 1944-1945-ben a magyar társadalom nagy része közönyösen szemlélte a zsidók kifosztását, gettósítását majd deportálását. Mégis, a vészkorszak legsötétebb pillanataiban, a hetven ével ezelőtt lejátszódó nemzeti tragédia során is voltak olyan kiemelkedő személyiségek, akik dacoltak a sorssal és saját életük kockáztatása árán is segítették zsidó embertársaikat, az együttérzés kifejezésétől az életveszélyt is vállaló, önfeláldozó mentőakcióikig.

A társadalom minden rétegében, minden egyházban és hivatásban tevékenykedtek ilyen emberek. Titokban, ellenséges környezetben, a lebukás állandó veszélye mellett cselekedtek, nem számíthattak a társadalom biztatására, de annál inkább az azonnali megtorlásra.

Róluk szól, az ő bátorságuk és áldozatvállalásuk előtt hajt fejet a konferencia, amely egyedülálló módon, teljességében szándékozik bemutatni az embermentés történetét, felölelve az egyházi embermentőktől a katonai embermentésen keresztül a zsidó önmentésig a téma teljes szélességét, kiegészítve a II. világháború áttekintésével és a vallásfilozófiai vonatkozások megvilágításával.

A konferencia a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont alapköve letételének 12. évfordulóján kerül megrendezésre, ezzel is jelezve a múlt feltárása, megismerése iránt vállalt kötelezettséget.

Az esemény zárásaként Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora megnyitja az egyházi embermentőket bemutató kiállítást. A rendezvényen zenei műsorral lép fel Mága Zoltán, hegedűművész.

A konferencia minden érdeklődő számára nyitott. Előzetes regisztráció szükséges a konferencia@hdke.hu e-mail címen.

 

PROGRAM