Emlékmozaik április 16-ra

11 márc

Küldetésünk az emlékezés. A Holokauszt Emlékközpont munkatársai minden nap azon fáradoznak, az intézmény baráti körével és hallgatóságával karöltve, hogy ne merülhessenek feledésbe a vészkorszak borzalmai, az áldozatok szenvedése. 


Vannak közöttünk olyanok, akiknek közvetlen emlékei vannak a korszakról. Reméljük, minél tovább közöttünk maradnak, hogy felidézzék a történteket és emlékeztessenek. Mi többiek különböző forrásokból tudunk az eseményekről: könyvekből, filmekből, családi szájhagyományból, esetleg a történelemórán tanultakból. Rengeteg forrásból származó rengeteg kis emlék-kockából áll össze közös emlékezésünk mozaikja.  

Szeretnénk megtudni, hogy Önnek mi idézi fel a magyarországi vészkorszak történetét? Van-e olyan valami, amiről eszébe jutnak a majd nyolc évtizeddel ezelőtt történtek? Ez lehet személyes tárgy, dokumentum, fennmaradt levél, fénykép a családi albumból, de ugyanígy lehet köztéren található emlékeztető, egy botlatókő a lakóhelye közelében, egy emléktábla a sarkon vagy történelmi helyszín, amelyen mindennapjai során áthalad. Arra kérjük Önt, hogy küldjön nekünk erről egy fotót és egy-két mondat leírást. Amennyiben emléktárgyról van szó, ezeket a kiállítás idejére befogadjuk, állagmegőrzésüket biztosítjuk. Célunk, hogy a beküldött fényképekből, tárgyakból állítsuk össze a közös emlékezés tablóját.

Munkaszolgálatosok 1940-ben © Fortepan / Szánthó István dr.

A járványhelyzetre való tekintettel az idén április 16-án, nagy valószínűséggel, nem fogunk tudni személyesen találkozni a Páva utcában, hogy a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából együtt emlékezzünk az áldozatokra. Ha együtt nem is, de közösen most is tudunk emlékezni.   

Az Emléknapon szeretnénk megnyitni azt a kamarakiállítást, azt a nagy emlék-mozaikot, amely az Önök által beküldött mozaikkockákból áll és amelyet online is megoszthatunk mindenkivel. Hadd lássuk az emlékek sokszínűségét, hadd mutassuk be az áldozatokkal együttérző élő emlékezést. Az Önök segítségével ezt megtehetjük.    

Kérjük, fotóját a leírással 2021. április 5-ig küldje a kommunikacio@hdke.hu email címre. Ugyanezen a címen jelezheti, amennyiben tárgyi emlékkel járulna hozzá a kiállításhoz. Bármilyen további kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésre. 

Borítókép: © Wikipedia / Botlatókövek Zuglóban

Előző bejegyzés

Kutatás home office-ban

Következő bejegyzés

Emléknapi mécsesgyújtás