Kutatás home office-ban

08 márc

A jelenlegi járványügyi szigorítások idején különösen felértékelődnek a távolról (otthonról) is elérhető online tartalmak, melyek a tanulást, kutatást segítik. Örömünkre szolgál, hogy a Holokauszt Emlékközpont könyvtárában az eddig meglevő JSTOR Jewish Studies adatbázis mellett most már a JSTOR adatbázisszolgáltató teljes tartalmainak nagy részéhez hozzáférhetnek a Museum Collection előfizetésünk révén, amely többek között a történettudomány és határterületeit, a hadtudományt, vallást stb. is lefedi.   


A JSTOR a tudományos tartalmak egyik legmegbízhatóbb szolgáltatója, az egyik legnagyobb előfizetéses alapon működő adatbázis többezer folyóirattal és egymilliónál több képpel, tanulmánnyal és más forrással.
A teljes szövegű adatbázisban több más tudományterület mellett elsősorban bölcsészet- és társadalomtudományi folyóiratcikkek érhetők el. Az adatbázis főként archív tartalmakat szolgáltat, így a legfrissebb 2–5 évfolyam nem érhető el benne.  
További távolról (otthonról) elérhető adatbázisaink:
JSTOR – Jewish Studies
JSTOR Jewish Studies elnevezésű tematikus gyűjteményrészében a zsidóság történetével, a zsidó vallással, műveltséggel, a héber nyelvvel és irodalommal kapcsolatos folyóiratcikkek találhatók.  
EBSCO Academic Search Complete   

Az EBSCO Academic Search Complete kifejezetten tudományos intézmények számára készült multidiszciplináris adatbázis, amelyben teljes szöveggel érhetjük el 6300 előfizetéses folyóirat tudományos cikkeit, gyakran a legfrissebb számokat is beleértve. 
Akadémiai Kiadó szótárai (Szótár.net)  
Az Akadémiai Kiadó angol, német, francia, holland, olasz, orosz, spanyol, kínai, szlovén, svéd, latin szótárai mellett egy- és többnyelvű szakszótárak teljes szócikkanyaga is hozzáférhető az adatbázisban. Az online szótárak beépülő modulként több hazai online nyelvvizsgarendszerben is segítik a nyelvvizsgázókat.

A fenti adatbázisokhoz hozzáférést biztosító kódot (felhasználónevet és jelszót) a könyvtar@hdke.hu e-mail címen lehet igényelni. Lehetőség van a könyvtárba történő távoli beiratkozásra is. A könyvtári tagság ingyenes. 
Könyvtárunk gyűjteményéről való tájékozódáshoz az online katalógust ajánljuk: http://hdke.hu/
Könyvtárunk szolgáltatásairól és online adatbázisainkról a honlapunkon talál bővebb információkat: http://hdke.hu/kutatas/gyujtemeny/konyvtar

További információk a konyvtar@hdke.hu e-mail címen.