Hétköznapi show – valahogy boldogulni

  • Főoldal
  • Hétköznapi show – valahogy boldogulni
04 febr

A Hétköznapi show – valahogy boldogulni című előadás interaktív showműsor, melynek a színészek csak tartozékai, mindig abba a szerepbe helyezkedve, amit a show következő feladata megkíván. A 18 éves roma fiú, a főhős pedig a játékos, akinek bukdácsolását végignézheti a néző.

Az ő élete a tét, ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha eléggé talpraesett, ha jó döntéseket hoz az élet nehéz helyzeteiben, akkor a játék végén lehet boldog, sikeres ember. Az előadást követően nézők és színészek spontán beszélgetésében/vitájában alakul tovább e hétköznapinak koránt sem mondható színdarab.

“A Hétköznapi show – valahogy boldogulni című előadás esetében a groteszk volt az adekvát megközelítés számunkra azonnal, amint elkezdtük a darab próbáit. Ugyanis amint elkezdtünk dolgozni a jelenetekkel, azzal szembesültünk, hogy teljesen abszurd helyzeteket kell eljátszani. Amikor elemeztük a szituációkat, akkor már világos volt számunkra, hogy roma színészeink kivétel nélkül megéltek ilyen abszurd eseteket, vagyis ami első látásra irracionálisnak és hihetetlennek látszik, az ott van a roma emberek mindennapjaiban. Egy olyan előadás született a rögtönzésekből, amelynek eleinte látszólag nem sok köze van a valósághoz. Csupán szórakoztatni és nevettetni akar. Ez a műsor egy roma fiatalember próbálkozása a sikeres életre, majd bukása. Ízelítő abból, hogyan válnak semmivé az álmok, a remények, ha valaki romának született.

Az előadás – mondhatni – interaktív. A nézők segíthetik játékosunkat. Az előadás folyamán mindig szavazhatnak, ha hősünk választás előtt áll, véleményt nyilváníthatnak arról, hogy egy-egy szituációban hogyan döntsön. De hiába. Újra és újra kiderül, hogy nincs jó döntés számára. Néha ugyan szerencséje van, de az, hogy cigány, bőségesen elég végső bukásához.

Az esélytelenségről szól az előadás. Nem teljesen mindegy, hogy a néző cigány vagy nem. A néző, ha cigány, attól kap hidegrázást, hogy a mulattató köntösben ráismer saját és testvérei, rokonai élethelyzeteire, azokra a pillanatokra, amikor megalázták, diszkriminálták származása miatt. A néző, ha nem cigány, attól kap hidegrázást, hogy mi ez az egész? Hogyhogy nincs jó döntés a fiú számára? Lehetséges ekkora igazságtalanság? De a döntési helyzetek sajnos félelmetesen valósághűek. El kell hinnie, hogy lehetséges. Mindkét nézőtípus katarzist él meg. Az előadás egyik fontos társadalmi célja a nem cigány társadalomban felébreszteni az empátiát. Azt, hogy érezzék, amit a legtöbb cigány átél szinte születésétől kezdve. Azt szeretnénk, ha az előadás segítene tudatosítani mindenkiben: a társadalmi igazságtalanságok elhallgatása uralkodó tendencia Magyarországon is.”  Nyári Oszkár rendező

Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című műve alapján

Írta, rendezte Nyári Oszkár

Dramaturg Nyári Pál

Asszisztens Fodor Judit

Zene Karaván Família

Színészek

Horváth Kristóf

Csányi Dávid

Feuer Yvette

Jászberényi Gábor

Dobos Judit

Mózes Balázs

Szegedi Tamás

Orsós Róbert

Horváth Gyula

Danó Roland

A program a VII. Ferencvárosi Roma Kulturális Fesztivál 2010 programsorozat keretei között kerül bemutatásra.

Az előadás belépőjegy nélkül látogatható.

A bemutató helyszíne:

Holokauszt Emlékközpont, 1094 Budapest Páva utca39.

Térkép>>

Csatolmányok

Név Méret
VII_Ferencvarosi_Roma_Kulturalis_Fesztival_2010.pdf 174 KB