Villanásnyi szabadság – a varsói gettófelkelés kirobbanásának hetvenedik évfordulója

  • Főoldal
  • Villanásnyi szabadság – a varsói gettófelkelés kirobbanásának hetvenedik évfordulója

A budapesti Lengyel Intézet és a Holokauszt Emlékközpont április 19-én, 14 órakor kerekasztal-beszélgetést rendez a varsói gettófelkelés kirobbanásának hetvenedik évfordulójára emlékezve. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Dr. Csősz László, a budapesti Holokauszt Emlékközpont történésze, Kékesi Zoltán esztéta és Zombory Máté szociológus lesznek. A beszélgetést Lévai Balázs rádiós szerkesztő-műsorvezető, televíziós újságíró vezeti.

A rendhagyó kerekasztal-beszélgetés célja nem csupán a hetven évvel ezelőtti megrázó események megidézése, hanem a téma több szempontból történő körüljárása. A meghívott szakemberek segítségével szó esik majd az identitás válságáról, a kortárs művészetben máig jelen lévő Holokauszt-emlékezetről, társadalmi mechanizmusokról, a felkelés szociológiai és pszichológiai aspektusairól, a felkelés kirobbanásának előzményeiről és következményeiről.

Az áprilisban virágzó nárcisz a remény, a méltóság és az emlékezés szimbóluma. A varsói gettófelkelést irányító Zsidó Harci Szervezet (ŻOB) utolsó vezetője, a háborút túlélő Marek Edelman a felkelés évfordulójának napján évről évre nárciszcsokrot helyezett el a gettó hőseinek varsói emlékművénél. Idén Lengyelország a Nárciszok elnevezésű társadalmi kezdeményezés keretében több száz önkéntes bevonásával szimbolikus papírnárcisz-kitűzőkkel szólítja meg az embereket, hogy együtt emlékezzenek a 20. századi lengyel történelem tragikus, de egyben heroikus eseményére.