Az árpádsáv tegnap és ma

16 jan

1990 után Magyarországon megjelentek azok a szélsőjobboldali csoportok, amelyek tagjai nyíltan vállalják a nyilas és nácibarát hagyományokat. E hagyományok vállalása jól nyomon követhető a két világháború közötti, és különösen az 1930–1940-es évek jobboldali mozgalmai szimbólumrendszerének átvételében, másolásában. A mai utódok vagy nem tudják, hogy milyen jelképeket használnak, vagy – ami ennél rosszabb – nagyon is tudják.

A kiállítás az árpádsávos zászlót, Imre király, Szent László, Hunyadi Mátyás és Rákóczi Ferenc zászlaját, valamint a turulmadarat mint történeti ereklyét mutatja be, amelyeknek mai használatukhoz nincs sok közük.

Kiállításunkon eredeti híradófelvételek, plakátok, röplapok és mindennapi használati tárgyak segítségével mutatjuk be az első világháború utáni Trianon-kultusz kibontakozását. Trianonban a győztes antanthatalmak valóban több mint bűnt: súlyos hibát követtek el, magyarok millióit taszítva kisebbségi létbe. E sérelem kapcsolódik össze az 1920-as évek megerősödő jobboldalának szimbólumkeresésével. Ebbe a folyamatba illeszthető a turul “funkcióváltása” is, ettől kezdve lett az antiszemiták és irredenták egyik kedvelt jelképe.

1930 után a magyar antiszemita, antidemokratikus és irredenta szélsőjobboldal tovább erősödött. A nyilasok az árpádsávos zászlót mint irredenta jelképet használták; az 1940-es évek elején zászlórúdjaikon már nyilaskeresztet tartó turulmadár volt. Az 1938–1941 közötti, náci és fasiszta segítséggel végrehajtott terület-visszacsatolások nem a hazai szélsőjobboldalt, hanem Horthy Miklós, az „országgyarapító” rendszerét erősítették meg. Horthy Hitler oldalán, a szintén náci kollaboráns Szlovákiával és Romániával versenyt futva támadta meg a Szovjetuniót, előidézve rendszere pusztulását, a trianoni békediktátum megismétlését.

A kiállítás utolsó része bemutatja, hogyan éledt újjá 1990 után a Trianon- és a Horthy-kultusz, s milyen ismerős szimbólumokat, jelképeket használ a hazai szélsőjobb. A szélsőjobboldaliak – nem kis mértékben a demokratikus erők politikai hibáit és a szimbólumok iránti érzéketlenségét is kihasználva – kisajátították maguknak az Árpád-házi királyok zászlaját és a turulmadarat is.

Kiállításunk kísérletet tesz e történelmi ereklyék „visszaperlésére”.

Kapcsolódó tartalmak:

Virtuális túra

Rendező: Antók Csaba, Vágó: Kozári András

Készült az MTV Archívum támogatásával

Videó a megnyitóról

A 9sTV a kiállításról

Galériák

Név
Az árpádsáv tegnap és ma

Csatolmányok

Név Méret
ZP_beszed.pdf 97 KB
Arpadsav_lep_web_HU.pdf 2 MB
Következő bejegyzés

Késői hazatérés