Életüket kockáztatva – zsidómentő lengyelek a vészkorszak idején

  • Főoldal
  • Életüket kockáztatva – zsidómentő lengyelek a vészkorszak idején
28 nov

A két világháború közötti Lengyelország soknemzetiségű ország – a lengyeleken kívül élnek itt többek között ukránok, zsidók, fehéroroszok, németek, litvánok, romák. A zsidó népesség létszáma 3,5 millió, ez az ország népességének közel 10%-át teszi ki. Ez Európa legnagyobb zsidó diaszpórája, amely jelentősen hozzájárul a lengyel államiság fejlődéséhez.
Azoknak a lengyeleknek, akik tanúi voltak a zsidók ellen elkövetett német bűntetteknek, különös módon kellett szembenézniük a népirtással. Ki voltak téve a háború kegyetlen terrorjának, egyúttal konfrontálódtak a zsidó szomszédjaik ellen elkövetett gyilkosságok kegyetlenségével is.
A megszállt Lengyelországban, ellentétben a nyugat-európai országokkal, a zsidók megsegítése halálbüntetéssel járt. A zsidókat mentő lengyelek rendkívüli körülmények között, teljes konspirációban és rettegésben tevékenykedtek. Kockáztatták életüket és családjuk életét. Amikor a segítségnyújtás mellett döntöttek, tisztában voltak azzal, hogy maguk is osztozhatnak a megmentett személyek sorsában. A zsidómentők hősies magatartásának eredményeként több tízezer lengyel zsidót sikerült megmenteni.
A kiállítást a „Lengyel Igazak – az Emlékezet Helyreállítása” projekt anyagai alapján a Lengyelországi Zsidók Múzeuma a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumával közösen készítette. A tárlat 2016. december 12-ig látható a Holokauszt Emlékközpontban.