„Füstbe szállt életek” tanári továbbképzés

21 jan

A Holokauszt Emlékközpont a Jad Vasem Intézettel közösen idén tavasszal is megtartja a “Füstbe szállt életek” című tanári továbbképző programját. Tananyaga bemutatja a modernkori üldöztetés, az egyedi népirtás legfontosabb európai szakaszait, külön hangsúlyt helyez a magyarországi események jellegzetességeire. Jelentkezési határidő 2021. február 14.  


A nemzetközi távoktató továbbképző program otthon, internetről is teljesíthető, akkreditált továbbképzési lehetőséget nyújt tanárok számára. Az 575-240/2017 számú akkreditált programot teljesítő pedagógusoknak 60 órát igazolunk.   

A távoktató program bemutatja a modernkori üldöztetés, az egyedi népirtás legfontosabb európai szakaszait, külön hangsúlyt helyez a magyarországi események jellegzetességeire.
A távoktatás a lengyel, a német és a magyar zsidóság holokauszt előtti életének feldolgozásával indul, így a résztvevők előtt kirajzolódnak a hasonlóságok és különbségek. A háborús években halálra hajszolt zsidókat nem csak tehetetlen áldozatokként, hanem maguk valójában, személyükben és önálló világgal rendelkező közösségekként ismerhetjük meg.
A program számos témát ölel fel, közöttük a szövetségesek viszonyát az európai zsidóság megsemmisítéséhez és a zsidó ellenállás lehetőségeit. A történelmi folyamatot követve vizsgálja a szereplők: az áldozat, a gyilkos, a passzív szemlélő és az embermentő magatartását, megnyilvánulásait.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet és a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány a távoktató kurzus teljesítését mindazoknak ajánlja, akik munkájukban mind igényesebben, a holokauszt történetének, erkölcsi dilemmáinak és következményeinek feldolgozásával mutatják be az egyetemes emberi normák érvényesítésének lehetőségeit, elvetésük társadalom- és emberellenes, szörnyű következményeit. A programot a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet keretében, a Holokauszt Tanulmányok Nemzetközi Iskolájának munkatársai írták. A program a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány legszorosabb együttműködésével folyik. 
Az új tanári program új ismereteket nyújt a kirekesztés, a holokauszt önálló feldolgozására és tanítására. Elemei a közgyűjteményekben őrzött forrásokba és a szakirodalom legjelesebb képviselőinek munkáiba való kutatásra is ösztönöznek.
A képzés tartalmának részleteiről és a teljesítés feltételeiről további információkat a csatolmányban találhat. Ugyanitt található a jelentkezéshez szükséges űrlap is.

Hasznos és sikeres munkát kíván a nemzetközi felkészítő csapat:
A Jad Vasem Intézet és
A Holokauszt Emlékközpont munkatársai

Előző bejegyzés

November végi programjaink

Következő bejegyzés

Új memoárok könyvtárunkban