Gedő Ilka gettórajzai

15 nov

Tegnap meglátogatta intézményünket Bíró Dávid, aki Gedő Ilka festőművész, grafikus hagyatékának a gondozója. A látogatás alkalmával bemutatta a Holokauszt Emlékközpont szakmai munkatársi közössége számára a család magántulajdonában álló eredeti gettórajzokat, melyeket Gedő Ilka 1944-ben készített, hogy ezáltal is közelebb hozza az érdeklődőkhöz az életmű ezen részének különleges értékeit. A finom, érzékeny vonalvezetésű rajzokon megelevenednek a „gettósors” mindennapjai: a portréin szereplő alakokat a megalázottság, a reménytelenség és jövőtlenség szomorúsága lengi körül.

„Ebben a pokolban, amely csak fokozatokban különbözött a koncentrációs táboroktól, Gedő Ilka rajzolni kezdett, környezetét, társait rögzítette, öregeket és kiszolgáltatott gyerekeket. Gedő Ilka itt készített sorozata egyedülálló a magyar művészet történetében, már csak dokumentumértékénél fogva is. Azonban jóval több ennél: túlmutat a Lagerkunst morális szempontból értékes, esztétikailag legtöbbször másodlagos jelenségén. Rajzai nem pusztán jelentések a pokol évadjáról, hanem akaratlanul is az emberi kiszolgáltatottság és megalázottság példázataivá emelkednek” – méltatja a rajzokat György Péter és Pataki Gábor a Gedő Ilka művészetéről szóló tanulmánykötetben.

Gedő Ilka munkáit rangos külföldi közgyűjtemények őrzik, többek között  a British Museum, a frankfurti Städel Museum, a New York-i Museum of Modern Art és az Albertina.

A gettórajzok számos darabja található meg közgyűjteményekben: a hazai múzeumok közül a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, külföldön például a jeruzsálemi Yad Vashem Art Museum, a New York-i Metropolitan Museum és a The Jewish Museum őriz értékes anyagot az életműből.

Gedő Ilka művei digitalizálva is fellelhetők az interneten, a gettórajzokat is tartalmazó teljes ouvre katalógus virtuális kiállításként érhető el a Magyar Elektronikus Könyvtárban: https://mek.oszk.hu/kiallitas/gedo_ilka/.

A Holokauszt Emlékközpont könyvtárában is bőséges anyagot találnak a kutatók Gedő Ilka munkásságával kapcsolatban, mely könyvek és kiállítási katalógusok Bíró Dávid adománya révén is gazdagodtak.

Előző bejegyzés

Felhívás!

Következő bejegyzés

Decemberi nyitvatartás