Goebbels naplója az Emlékközpont könyvtárában

31 máj

Természetesen nem az eredeti napló olvasható nálunk, hanem a beszkennelt, kutatható változat. És nem csak a napló, hanem közel félmillió oldalnyi digitalizált dokumentum kutatható a Harmadik Birodalom idejéből – ideiglenesen, 2019. szeptember 30-ig – a Holokauszt Emlékközpont könyvtárában.


Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program keretében a De Gruyter kiadó 2019. június 1-től 2019. szeptember 30-ig tartó négyhónapos kipróbálási időszakra ingyenesen hozzáférhetővé tette „National Socialism, Holocaust, Resistance and Exile 1933-1945 Online” elnevezésű adatbázisát intézményünkben.
A fenti adatbázis a Ge Gruyter kiadó „20th Century German History Online” adatbázisainak egyike, amelyben a témával kapcsolatos levéltári anyagokat, kézikönyveket, forrásgyűjteményeket lehet elérni (elsősorban német és osztrák levéltárak, valamint más európai levéltárak, könyvtárak, kutatóintézetek anyagai).
A közel félmillió oldalnyi szkennelt dokumentumot tartalmazó adatbázis az alábbi kutatási területeken nyújt teljes szövegű forrásanyagokat és szakirodalmat: Németország története 1933-1945; nemzetiszocializmus – politika, ideológia, propaganda, igazságszolgáltatás, törvényhozás; Nemzetiszocialista Német Munkáspárt; zsidóság története 1933-1945 – holokauszt, jogfosztás, üldöztetés, deportálás, ellenállás; zsidó menekültek; politikai menekültek.
Várjuk az érdeklődő kutatókat, diákokat a Holokauszt Emlékközpont Könyvtárába, ahol az adatbázis helyben használható! További információkért érdeklődni lehet a konyvtar@hdke.hu e-mail címen és a (1) 455-3392 telefonszámon.
Az adatbázis elérhetősége: https://db.saur.de/DGO/
Német és angol nyelvű információk az adatbázisról elérhetők a következő hivatkozásokon:
Adatbázis – angol
Adatbázis – német.