Irene Suchy Strasshof című kötetének bemutatója

15 máj

A Nemzeti zarándoklatot kezdeményező Ács Városért Társaság és a Holokauszt Emlékközpont az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával 2013. május 8-án, szerdán 17 órakor rendezte meg Irene Suchy Strasshof című kötetének bemutatóját. Képgaléria>>

A Strasshof an der Nordbahn: Die NS-Geschichte eines Ortes und ihre Aufarbeitung címmel német nyelven megjelent könyvet elsőként az osztrák szerzőnő mutatta be. A személyes visszaemlékezéseket és a strasshofi átmenő táborokról fellelhető dokumentumok, kutatások eredményeit egyaránt feldolgozó kötetet nehezen fogadta az osztrák közvélemény – mondta dr. Irene Suchy -, pedig a kiadást követően egyre több információ jutott el hozzá a Szegedről, Debrecenből és Szolnokról érkező magyar transzportok túlélőitől.  Tanulmányát egy alaposabb feltáró munka kezdeti lépésének tekinti.  A szerző szavai után prof. Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója foglalta össze a témában az 1980-as években folytatott kutatásainak eredményeit, melyek magyar nyelven Utak a pokolból címmel jelentek meg. Előadásából megtudhatták a jelenlévők, hogy 1944. június végén az SS Magyarországról Komoly Ottó és Kasztner Rezső tárgyalásai egyik következményeként – Bécs náci polgármesterének korábbi kérésére – Auschwitz-Birkenau helyett a Bécs melletti Strasshofba öt magyar deportáltakat szállító vonatot irányított. 

A rendezőpályaudvar közelében, az ún. átmenő táborban családostól helyezték el a zsidó deportáltakat. Innen lehetett a munkaerőhiánnyal küzdő helyi gazdaságoknak, üzemeknek igényelni őket.  Számos helyen nehéz körülmények között, kemény fizikai munkát végeztettek velük, de létezett egy „másik Ausztria” is.  A helyi lakosok közül titokban többen élelemmel, ruhával segítették, emberséges bánásmódban részesítették a náluk dolgozó nőket és gyerekeket – fejtette ki Szita professzor.  Az új kötetet értékelve elmondta: fontos lépésnek tartja kiadását, hiszen Ausztria és Magyarország közös útja és feladata az emlékeztetés, a fájdalmas tragédia részletes feldolgozása.

A könyvbemutató vendégei között megszólaltak szemtanúk is: köztük Drucker Tibor és Hacsek László, akik gyermekként élték át a deportálás megpróbáltatásait Bécsújhelyen illetve Alsó-Ausztria kis településein.

Az érdekes és tartalmas eseményen megjelent többek között Dr. Michael Zimmermann, Ausztria budapesti nagykövete, az Osztrák Kulturális Fórum képviseletében Nemesházi Orsolya és Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) elnöke.