Israel Meir Lau látogatása a Holokauszt Emlékközpontban

26 jan

Hétfőn délután a Holokauszt Emlékközpontba látogatott Israel Meir Lau, Tel-Aviv főrabbija, a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet Bizottságának elnöke. A főrabbi a budapesti gettó felszabadulásának 66. évfordulójára megjelent, A zsidó élet törvényei című könyvének bemutatójára érkezett Budapestre. Az emlékközpontban tett látogatásakor megtekintette a Páva utcai zsinagógát, az Áldozatok Emlékfalát és a magyar vészkorszak történetét bemutató állandó kiállítást.

A 73 éves Israel Meir Lau-t és kíséretét Harsányi László ügyvezető igazgató fogadta és vezette körbe a világ nagy holokauszt intézményei között számon tartott Páva utcai intézményben. A főrabbi feleségével elsőként a zsinagógát tekintette meg, ahol éppen megkezdődtek a Wallenberg díjátadó ünnepség eseményei. Az Áldozatok emlékfalánál Israel Meir Lau vendéglátóitól érdeklődött a magyar áldozatok neveinek kutatása, és emlékfalon való megörökítésének folyamata iránt. Elmondta, családi szálak fűzik Magyarországhoz, édesapja Eperjesen volt rabbi. Kíséretével megtekintette a magyar holokauszt történetét bemutató állandó kiállítást, amelyen Molnár Judit történész főtanácsadó, a kiállítás kurátora kalauzolta végig a vendéget. Israel Meir Lau érdeklődéssel ismerkedett meg a kiállításon a deportálások folyamatát, valamint a budapesti helyszíneket bemutató interaktív térképekkel. Mély szomorúsággal nézte végig a kiállítás központi terében a magyar zsidók tragikus sorsát bemutató Auschwitz Album képeit.

A főrabbit, a világ legnagyobb holokauszt központjának, a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet elnökeként, szakmai partnerként, támogatóként is üdvözölhettük. A két intézmény ugyanis évek óta indít közös holokauszt-oktatási tanárképző programokat, tanulmányi utakat.

Israel Meir Lau legutóbb 1994-ben járt Magyarországon, ígérete szerint a közeljövőben szívesen visszatér majd az Emlékközpontba.

Csatolmányok

Név Méret
Israel_Meir_Lau_latogatasa_pr.pdf 168 KB
DSC0193.jpg 447 KB
DSC0193.jpg 447 KB
DSC0366.jpg 624 KB
DSC0366.jpg 624 KB
DSC0284.jpg 460 KB
DSC0284.jpg 460 KB
DSC0200.jpg 440 KB
DSC0200.jpg 440 KB