Kordokumentumok megőrzéséért

04 márc

Egybehangzó vélemény, hogy a holokauszt a huszadik század legnagyobb tragédiája. Ennek ellenére vannak, akik szeretnék letagadni, hogy a soá egyáltalán megtörtént, vagy legalábbis igyekeznek kisebbíteni az áldozatok, a szenvedők számát. A Holokauszt Emlékközpont legfontosabb feladata az igazság megőrzése, a küzdelem a történelemhamisítások, a torzítások ellen. Ezért is fontos számunkra, hogy minél több vészkorszakból származó tárgyat, fotót, iratot, visszaemlékezést, egyszóval kordokumentumot tudjunk rendelkezésre bocsátani a kutatók, érdeklődők részére és megőrizni az utókor számára.


Kérjük, segítse erre irányuló erőfeszítéseinket. Ön két módon is támogathatja az igazság fenntartását, a bizonyítékok megőrzését célzó munkánkat. Elsősorban, ne hagyja elveszni saját vagy családja, barátai, ismerősei tulajdonában lévő holokauszttal kapcsolatos dokumentumokat! Ezek az otthon még szekrényfiókokban, padláson, pincében lapuló dokumentumok itt értő muzeológusi kezekben történeti emlékekké válnak, kutatók, diákok ismerhetik meg belőle egy korszak üzenetét. Munkatársaink az alábbi elérhetőségéken szívesen egyeztetnek időpontot Önnel és az Ön által meghatározott feltételek alapján átveszik szakszerű megőrzésre fényképeit, iratait, tárgyait.

Függetlenül attól, hogy van-e az Ön, vagy családja birtokában a holokauszt idejéből származó kordokumentum vagy nem rendelkezik ilyennel, Ön adójának 1%-nak felajánlásával is sokat tehet egy-egy pótolhatatlan értékes korabeli bizonyíték megőrzéséért. Az így befolyt összegből a gyűjtők, műkereskedők által pénzért felajánlott emlékeket is biztonságba tudjuk helyezni és ezáltal gondoskodni arról, hogy a kutatók, oktatók számára elérhetők maradjanak. Kedvcsinálóként, tekintsen meg egy kis válogatást a gyűjteményünk gyarapításával mentett emlékekből, visszaemlékezésekből.

A csatolt rendelkező nyilatkozaton feltüntettük a Holocaust Közalapítvány adószámát. Kérjük, nyomtassa ki és a saját adataival kiegészítve, az adóbevallásával együtt, vagy akár attól függetlenül is, 2019. május 20-ig juttassa el a NAV-hoz.

Köszönjük megértését, támogatását!

Holokauszt Emlékközpont

1094 Budapest, Páva utca 39.

gyujtemeny@hdke.hu

+36- 1-455-3397