Lady Valerie Solti látogatása a Holokauszt Emlékközpontban

  • Főoldal
  • Hazai
  • Lady Valerie Solti látogatása a Holokauszt Emlékközpontban
09 nov

Valerie Solti, Solti György világhírű karmester özvegye Bogyay Katalin UNESCO-nagykövet, az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezete Közgyűlésének elnöke társaságában október 28-án látogatott el intézményünkbe. A vendégeket Szita Szabolcs professzor, igazgató vezette végig a magyar holokauszt történetét bemutató kiállításon.

Lady Valerie Solti a Solti centenáriumi év megnyitójára érkezett Budapestre, mely Mozart Figaro házassága című operájának bemutatójával  kezdődött pénteken este a Magyar Állami Operaházban. Ez a mű nemcsak kedvence volt a dirigensnek, ezt vezényelte először a dalszínházban 1938. március 11-én.  A rendkívüli tehetségű fiatal korrepetitor karmesteri pályája már ekkor elindulhatott volna, de aznap szállta meg a hitleri hadsereg Bécset és Magyarországon sem volt Solti számára remény.

Az előadás előtti ünnepségen a zeneszerző özvegye elmondta: férje büszke volt arra, hogy magyar volt, hogy itt tanult kiváló mesterektől, Weinertől, Bartóktól, Kodálytól. “Szeretek elmesélni egy történetet: amikor Solti György a Figarót vezényelte itt, az első felvonás nagyszerűen ment, siker volt. Ám a szünetben hírét vették az Anschlussnak, és a figyelem kevésbé irányult az előadásra. Neki is el kellett mennie Magyarországról”. Felidézte, sokan kérdezték annak idején férjétől, hogyan tudott átmenni a háború után Svájcból Münchenbe. Ő azt vallotta: a múlt nem változtatható meg, de a jövő a kezünkben van és ez fontos.

Lady Valerie Solti a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést veszi át Orbán Viktor miniszterelnöktől / Fotó: MTI Koszticsák SzilárdLady Valerie Solti néhai férje, Solti György világhírű karmester szellemi hagyatékának ápolásáért, a magyar kultúra és a magyar tehetségek támogatásáért a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át Orbán Viktor miniszterelnöktől szombaton a Parlament Munkácsy-termében.

Solti György az egész világot hódította meg művészetével – mondta méltatásában a miniszterelnök. “Születésének 100. évfordulója alkalmából az UNESCO a huszadik század második felének egyik legnagyobb karmestere emlékének szenteli ezt az évet. Az évforduló jó alkalom arra, hogy Solti György özvegyének kifejezzük az egész nemzet háláját és nagyrabecsülését azért az áldozatos munkáért, amelyet Solti örökségének gondozásáért végez” – mutatott rá Orbán Viktor.

Solti György élete és munkássága a magyar kultúra értékeit öregbítette a nagyvilágban. A huszadik század nagy igazságtalansága, hogy miközben munkája minden percével a hazájának szerzett elismerést, életének nagy részét mégis szülőföldjétől távol kellett töltenie. Hamvait hazahozták, síremlékén csak annyit áll: “Hazatért” – hangsúlyozta a kormányfő a kitüntetés átadásakor.

Lady Valerie Solti köszönőbeszédében úgy vélte, a megtisztelő elismerés nem csupán őt illeti, hanem a férje géniuszát. “Úgy gondolom, ez az ország az én életemet is gazdagabbá tette, nagyon örülök, hogy eljöhettem ide a barátaimmal együtt. Köszönöm, hogy Magyarország ennyit adott nekem, a gyerekeimnek és az unokáimnak.”

Forrás: MTI, 2012. október 26, 27.