Wallenberg-konferencia Prágában

09 nov

2012. november 5-én „Szemtől szemben a rosszal címmel” címmel tudományos konferenciát rendeztek Prágában Raoul Wallenberg életéről és tevékenységéről. A Cseh Köztársaság Országgyűlésének képviselőházában rendezett program megnyitó beszédét Miroslava Němcová, a prágai törvényhozás alsóházának elnöke, a rendezvény fővédnöke tartotta.

Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára bevezető előadást tartott a konferencián, melynek keretében beszámolt a Wallenberg-év magyarországi rendezvényeiről és eseményeiről is.  “Raoul Wallenberg olyan inspiráló személyiség volt, aki bebizonyította, hogy az egyéni emberi erőfeszítés egészen egyedülálló teljesítményekre képes. Az ihlető erőt, amellyel Raoul Wallenberg rendelkezett, ma a fiatalság számára példaképnek lehet, és kell is állítani.” – nyilatkozta Németh Zsolt, az MTI prágai tudósítójának a tanácskozás után.

A svéd és az izraeli nagykövetek is üdvözölték a konferencia hallgatóságát, majd ezt követően három történész, Jehuda Bauer Izraelből, Johan Matz Svédországból és  intézményünk képviseletében, Salamon Pál számolt be a Wallenberggel kapcsolatos kutatások új eredményeiről. A konferencia résztvevői – politikusok, diplomaták, szakértők – Wallenbergnek, a második világháború idején Budapesten tevékenykedő svéd diplomatának elsősorban a bátorságát méltatták.

A résztvevők rövid részleteket láthattak a Wallenberg család tagjaival és egykori munkatársaival készített interjúkból. A rendezvényen bemutatták Szita Szabolcs The Power of Humanity című kötetét.

A konferenciát Daniel Herman szavai zárták. “Olyan ember volt, aki nem volt hajlandó fejet hajtani az őt körülvevő rossz előtt.” – jellemezte a Totalitárius Rezsimeket Kutató Intézet igazgatója az egykori svéd diplomatát.

Forrás:MTI