Márciusi programjaink

25 febr

Tartalmas programokat kínál március hónap során a Holokauszt Emlékközpont. Bízunk abban, hogy a sorra kerülő kerekasztal beszélgetés, a Könyvtári esték sorozatunk és a hónap folyamán kétszer is jelentkező Kulturális kerekasztal ciklusunk méltán kelti fel a téma iránt érdeklődők figyelmét.
Rendezvényeink általában 17 órakor kezdődnek, az ettől eltérő kezdési időpontot külön feltüntetjük. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze az alábbi e-mail címen: regisztracio@hdke.hu. 


Kulturális kerekasztal sorozatunk keretében 2020. március 5-én, csütörtökön a Mű szerző nélkül című film vetítésére kerül sor. A film főhőse a náci Németországban és a Német Demokratikus Köztársaságban töltött gyermekkora emlékképeivel viaskodik.
A vetítés után Csákvári Géza filmkritikussal beszélgetünk.

Egy héttel később, március 12-én kerül sor arra a kerekasztal beszélgetésre, amely során rávilágítunk az erdélyi zsidóság sorsára a két világháború között. Hogyan élte meg az ottani magyarajkú zsidó közösség a román erőfeszítéseket, amellyel le akarta választani őket a magyarságról.  
Az Erdély zsidó lakossága 1920 és 1940 között című beszélgetésen Dr. Jakab Attila történész, a Holokauszt Emlékközpont munkatársa moderálásával Dr. Miskolczy Ambrus történész, nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Dr. Szalai Miklós történész, az ELTE BTK Filozófia tanszék megbízott előadója és Dr. Róbert Péter nyugalmazott egyetemi docens beszélget.

Március 19-én, csütörtökön folytatjuk a nagy sikerű Könyvtári esték ciklust. Ez alkalommal Kornfeld Tibor kötetét mutatjuk be, amely a Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely címmel jelent meg. A szerzővel Dr. Hrbácsek Magdolna, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának adjunktusa beszélget.
Kornfeld Tibor, Dunaszerdahely szülötte jóvoltából színes kép tárul elénk szülővárosa gazdag zsidó történelmének eseményeiről. Dunaszerdahelyt a múltban jogosan illette meg a „Kis Palesztina”, később pedig a „Kis Jeruzsálem” jelző, hiszen a zsidók itt a 18. század elejétől nemcsak többségben éltek, hanem tevékenyen részt is vettek a város gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődésében. A holokauszt következményeként tűnt el a város zsidó többségű lakossága, amelynek nem volt párja a térségben, Közép-Európa térképéről.

A hónap utolsó csütörtökén, március 26-án 18 órai kezdettel, igazi csemegével szolgálunk mindazoknak, akik érdeklődnek a vészkorszak történelmének filmes – ez esetben rendhagyó – feldolgozása iránt. A Jojo nyuszi című Oscar díjas film vetítése után Szöllőskei Gábor filmszakértővel beszélgetünk.

Március hónap folyamán is látogatható a Holokauszt: megsemmisítés, felszabadulás, mentés című időszaki tárlat, a  Holokauszt Emlékközpont és a moszkvai Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ, valamint az Orosz Zsidó
Kongresszus közös kamarakiállítása.  A tárlat központi témája Auschwitz felszabadítása, a katonai műveleten túl a Vörös Hadsereg orvosai által végzett tevékenység bemutatása, amellyel megkíséreltek minél több embert megmenteni a  táborban felszabadított mintegy 7.000, végletekig legyengült túlélő  közül. Ebben döntő jelentőségű volt az a tapasztalat, amelyet a korábbi hadműveletek, különösen Leningrád hosszú ostroma során szereztek. 
A Holokauszt Emlékközpont magyar vonatkozású tablókkal, valamint az  intézmény gyűjteményében őrzött, Auschwitz történetéhez kapcsolódó tárgyakkal és dokumentumokkal tettük szemléletesebbé. A kiállítás az Emlékközpont zsinagógájában látogatható.