Megújult az Auschwitz Album vándorkiállítás

06 szept

Az „Auschwitz Album – Róluk, nekünk, nélkülük” vándorkiállításunk az elmúlt öt évben, több mint ötven helyen volt látható, több mint hatvanezer diák tekintette meg szervezetten, mintegy 1200 diák tárlatvezető segítségével. A tárlat megújult formában látható szeptember elejéig a Holokauszt Emlékközpontban, a zsinagóga karzatán.

A kiállítás az egyedülálló fotósorozat képein keresztül mutatja be a Magyarországról deportáltak sorsát. Láthatjuk az auschwitz-birkenaui, úgynevezett „magyar” rámpára való megérkezést, a sorakozót, a szelekció képet. A munkára alkalmasnak ítéltek megaláztatását, fogollyá való lefokozását. Elkísérhetjük az SS orvosai által munkára alkalmatlannak ítélteket a gázkamrákig. Tanúi lehetünk a deportáltak utolsó értékektől való megfosztásának is.

A két SS fényképész által készített unikális képek bemutatása előtt röviden láthatjuk a magyarországi holokauszt főbb történéseit és szó esik a magyar állam népirtásban való felelősségéről is.

A kiállítást szeptembertől szeretnénk tovább utaztatni az országban. Az érdeklődő befogadó intézmények és szervezetek (iskolák, művelődési házak, alapítványok, egyesületek) felvehetik a kapcsolatot munkatársainkkal az info@hdke.hu email címen, vagy a (36-1)-455-3320-as telefonszámon.

Bővebben a kiállításról, korábbi helyszíneiről, sajtójáról >>