Meséljenek a tárgyaink!

18 ápr

Képzeljék maguk elé Kőszeget, Magyarország egyik legszebb városát, a második világháború éveiben. Egy 7-8 éves kisfiú szerelmes volt a szomszédban lakó zsidó kislányba. A deportálások során a kislányt és családját elhurcolták, semmi sem maradt utánuk. A fiú átkutatja a lakást és csak egy üres borítékot talál, rajta a jeruzsálemi zsinagóga és két pálmafa képével.


Ugorjunk hetvennégy évet az időben. Egy nyolcvan éves férfi érkezik a Holokauszt Emlékközpont gyűjteményébe, kezében a borítékkal. Ugyanaz a személy, ugyanaz a kisfiú, csak közben idősebb lett és egész idő alatt megőrizte értékes emléktárgyát. Egy tiszta gyermek-szerelem szuvenírjét, amelyet a vészkorszak csírájában fojtott el. Az idős férfi az Emlékközpontra bízta a számára fontos tárgy megőrzését, ahol biztonságban, a többi dokumentum, visszaemlékezés, tanúvallomás és fénykép között őrzi egy korszak lenyomatát, és szól az üldöztetésről, munkaszolgálatról, deportálásokról.

A túlélők, leszármazottjaik és családtagjaik hozzájárulása kulcsfontosságú a Holokauszt Emlékközpont gyűjteményének gyarapítása, kiegészítése szempontjából. Amennyiben Ön is a vészkorszak túlélője vagy túlélő rokona, vagy bármilyen más módon érintett a korabeli eseményekben kérjük, ossza meg velünk történetét, a korszakból származó dokumentumait, fotóit, tárgyait. Ezzel egyrészt biztosítja, hogy ezek a tárgyak és irományok szakszerű megőrzés mellett a jövőben is épségben megmaradnak, másrészt segíti a kutatók munkáját, kielégíti a diákok, oktatók és látogatók érdeklődését.

Mindegyik tárgynak, írásnak, dokumentumnak és fényképnek megvan a maga története. Megérdemeli, hogy meghallgassuk.

Amennyiben hozzá tud járulni gyűjteményünk gyarapításához kérjük, lépjen velünk kapcsolatba az info@hdke.hu email címen.