Miért?- sajtófotó kiállítás

A romákat ért brutális támadásokkal összefüggésben készült sajtófotókból nyílt fotókiállítás a Holokauszt Emlékközpontban. A tárlatot a Roma Polgárjogi Alapítvány rendezte főhajtásként az újfasizmus magyar cigány áldozatai előtt.

A Roma Polgárjogi Alapítvány 2009 őszén nyílt sajtófotó pályázatot írt ki Magyarországon, az elmúlt egy évben romákat ért brutális támadásokkal összefüggésben készült fotódokumentumok, és alkotóik számára. A legsikeresebb 30 alkotást fotókiállítás keretében mutatták be a Holokauszt Emlékközpontban. A pályázat első díját Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere nyerte meg  „Gyertyagyújtás Tatárszentgyörgyön” című alkotásával.

A fotókiállítás után az Roma Polgárjogi Alapítvány nevében Horváth Aladár átadta a 2009. évi „Polgárjogi Díjak” kitüntetést, melyet idén Andrassew Iván, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője, Mohácsi Erzsébet, a szegregációs pereket folytató Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány igazgatója és Bocskay Zsolt, a Szószóló című emberi jogi magazin főszerkesztője vehetett át. A rendezvényt a ROMAFOLK együttes előadása zárta „Dalok a Jégveremből” címmel.

A kiállítást támogatta Budapest Főváros Önkormányzata és a Szerencsejáték Zrt.

Kapcsolódó tartalmak:

Plakát

A kiállítás képei

Sajtófotók (Steiner Gábor)

Film a megnyitóról