Régen volt? Hol is volt? – vetélkedő középiskolások számára

  • Főoldal
  • Régen volt? Hol is volt? – vetélkedő középiskolások számára

Deadline: 2015-12-20

Meghosszabbítjuk a 2015. november 5.-én közzétett “Régen volt? Hol is volt?” országos középiskolai vetélkedő pályázatunk jelentkezési határidejét az eredeti 2015.december 20-ról 2016. január 15-ig. Így a pályázat határideje összhangba kerül a pályázat részeként létrehozandó Facebook oldal “beélesítésének” határidejével.

A csapatoknak 2016. január 15-ig egy Facebook oldalt kell megnyitni egy általuk választott Embermentőről. Az értékelés során plusz pontot jelent, ha a választott személy a pályázó csapat régiójából származott(ik) vagy tevékenykedett.

A csapat által létrehozott Facebook profilt javasoljuk, hogy úgy állítsák be, hogy csak az ismerősök számára legyen elérhető. A Facebook profilt akkor tudjuk figyelembe venni, ha a „Wallenberg Vetélkedő”-t ismerősnek jelölik. (https://www.facebook.com/profile.php?id=100010898855430&sk=about&section=work).

A Facebook profil értékelése a feltöltött tartalmak hitelessége és ötletessége alapján történik. Mindenképp adják meg a nevet, születési adatokat, életeseményeket, érdeklődési kört stb, töltsenek föl fényképeket, hozzanak létre albumokat. Az üzenőfalra bejegyzéseket hozhatnak létre, de a facebook lehetőségeit egyéb módon is kihasználhatják. A profil töltése történhet folyamatosan is, az értékelés a január 15. 16:00-i állapot szerint fog megtörténni.

Amennyiben kérdés vagy észrevétel merülne fel konzultálni lehet Gábor Verával a 06/30 7323145 mobil számon vagy- roni@eletmenete.hu elérhetőségen.

A pályázat többi eleme az eredeti felhívás szerint változatlan marad:

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány, a Holokauszt Emlékközpont, a BVHSZC Raoul Wallenberg Szakközépiskolája és Szakiskolája, valamint az Élet Menete Alapítvány “Régen volt? Hol is volt?” címmel országos vetélkedőt hirdet a magyarországi és határon túli középfokú intézmények diákjai számára.

A XX. század közepén emberek milliói szenvedtek faji, vallási, nemzeti, nemzetiségi, etnikai, kulturális vagy politikai alapú üldöztetést. A zsidóságot és a romákat is sújtó népirtás és következménye a magyar múlt, az európai történelem és a kultúra veresége.

Az immáron hagyományossá váló vetélkedő fő céljaként a meghirdetők, szervezők azt fogalmazták meg, arra kell törekednünk, hogy a holokauszt a magyar történelem, a kollektív emlékezet részévé váljon, az ártatlanul üldözött és megölt magyar állampolgárok emléke fennmaradjon. Emlékeznünk kell mindazokra, akik emberek tudtak maradni, az embertelenségben, akiket ismertünk, és akik ismeretlenek maradtak, s legfeljebb cselekedetük hozadéka, az emberi életek megmentése maradt meg. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy nem ismerjük azokat a környezetünkben lévő emlékeket, emlékhelyeket, utcákat, házakat,

épületeket, amelyek történelmünk hordozói. 72 évvel a szörnyű események után, még mindig fontos, hogy nézzünk körül környezetünkben és ismerjük meg jobban múltunkat és még meglévő emlékeit.

A vetélkedő témakörei:

– a II. világháború története

– Magyarország szerepe a világháborúban

– a zsidó és a roma lakosság üldöztetései

– a holokauszt

– a diplomáciai, egyházi, katonai és magán embermentők tevékenysége

– a túlélők helyzete

– a zsidó-magyar kultúra együttélése

– holokauszt és embermentő emlékhelyek Budapesten, illetve a pályázók lakóhelyén

– Raoul Wallenberg – és a többi embermentő – hősies tevékenységének időszerűsége

– a magyar külpolitika tevékenysége az emberi és a kisebbségi jogokért

– a rasszizmus, az antiszemitizmus napjainkban Magyarországon és Európában.

A vetélkedő menetrendje:

A vetélkedőre 3 fős középiskolai csapatok, valamint felkészítő tanáraik jelentkezhetnek. Regisztráció: A vetélkedőre 2016. január 15-ig lehet regisztrálni a Wallenberg Egyesület honlapján.

A jelentkezés feltétele: – egy maximum 1 oldal terjedelmű motivációs levél feltöltése, melynek témája: Milyen szerepe lehet a diákoknak az antiszemitizmus és rasszizmus elleni küzdelemben? A feltöltött fájl formátuma: PDF, mérete: maximum 1 Mbájt. A fájl neve a csapat választott neve legyen.

Feladat elkészítése: – A csapatoknak 2016. január 15-ig egy virtuális Facebook oldalt kell készíteni JPG vagy PDF formátumban egy konkrét embermentőről (Plusz pontot jelent, ha a bemutatott személy helyi, és ha magyar.).

Elvárásaink a feltüntetendő adatokkal kapcsolatosan:

– a személy neve, neme, születési helye és ideje

– barátai (Pl.: a készítő csapat tagjai)

– érdeklődési köre, kedvelései

– események az életvonalon: profilkép, fotók, albumok

Egy jó adatlap elkészítése sok munkát igényel, ezért az adatgazdagság és a hitelesség is értékelésre kerül. A dokumentum neve a készítő csapat neve legyen és a regen-volt@r-wallenberg.hu e-mail címre kell megküldeni.

– A csapatoknak a regionális fordulóra el kell készíteniük egy 3-5 perces filmet. Témája: interjú egy olyan, lehetőleg helyi személlyel, aki átélte az akkori eseményeket, vagy ismerettel rendelkezik azokról (túlélő, embermentő, családtag, leszármazott stb.)

Regionális forduló:

A vetélkedőre jelentkezett és a motivációs levelet, a virtuális Facebook oldalt elkészített csapatok kétfordulós, egész napos vetélkedőn vesznek részt. A regionális fordulókat 2016. február 15 -26. között rendezzük meg, melynek pontos helyéről és időpontjáról a szervező bizottság a csapatokat január 31-ig értesíti.

A várható program:

10.00 – 12.00 vetélkedő

12.00 – 12.30 ebéd

12.30 – 15.00 vetélkedő

A regionális fordulón a csapatoknak – a regisztráció lezárulását követően megküldött – szakirodalom alapján teszteket és kreatív feladatokat kell megoldani. Ekkor értékeljük a virtuális Facebook oldalt, illetve itt kell bemutatni a filmet is. A regionális fordulókból egy-egy csapat jut tovább az országos döntőbe. A csapatok az elért eredményeik után oklevelet és tárgy-, illetve könyvjutalmat kapnak.

Országos döntő Időpont:

2016. március 31. (egész napos program)

Helyszínek:

Délelőtt: Budapest, Holokauszt Emlékközpont (Budapest, IX., Páva u. 39.),

Délután: Külgazdasági és Külügyminisztérium (Budapest, II., Bem József tér 4.)

Díjazás:

– Külföldi utazás (négy nap, három éjszaka, 4 fő részére)

– Nemzetközi Élet Menete programján részvétel A 2016. évi Élet Menete emlékprogramon való térítésmentes részvételt Lengyelországban, Auschwitz-Birkenauban.

– Könyvvásárlási utalványok

– Mindegyik döntőbe jutott csapat oklevélben részesül.

Afelkészüléshez az egyes fordulókat megelőző időpontban irodalomjegyzéket közlünk, melyről a jelentkező csapatokat e-mailen értesítjük. A vetélkedővel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a regen-volt@r-wallenberg.hu e-mail címre várjuk. http://www.wallenbergegyesulet.hu/

 

Csatolmányok

Név Méret
Régen-volt-2015-felhívás-1-1.pdf 0 B