Online programsorozat a holokauszt magyarországi áldozatainak emlékére

12 ápr

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján, 2021. április 16-án Magyarország Kormánya és a Holokauszt Emlékközpont közös megemlékezést tart a közel nyolc évtizeddel ezelőtti események áldozataira emlékezve. A megemlékezések és az Emlékmozaik virtuális kiállítás megnyitása mellett az április 12. és 16. közötti Oktatási Emlékhéten számos online ismeretterjesztő tartalom, családtörténetek, tárlatvezetések, filmvetítések, rendhagyó órák és foglalkozások is várják az érdeklődőket. 


Április 16. a Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja. Ezen napon arra a  több, mint fél millió honfitársunkra emlékezünk, akiket származásuk, vallásuk miatt 1938 és 1944-45 között megfosztottak jogaiktól, munkaszolgálatra kényszerítettek, majd Magyarország 1944. március 19-i német megszállása után április 16-tól kezdve gettósítottak és koncentrációs táborokba deportáltak.  A holokauszt az egész magyar nemzet tragédiája, amelynek emléknapján mély részvéttel hajtunk fejet a vészkorszak áldozatai és sokat szenvedett túlélői előtt – mondja ki az Országgyűlés nyilatkozata. 1944-45-ben a magyar nemzet pótolhatatlan veszteségeket szenvedett el, amelyekkel, illetve következményeikkel ma is nap mint nap szembesülünk. Az áldozatok a korabeli magyar társadalom aktív tagjaiként sokat tettek a magyar kultúra és gazdaság sikeres működéséért és felvirágoztatásáért. Bűnük mindössze annyi volt, hogy származásuk, vallásuk, őseik hite nem volt kívánatos a vészterhes időszak német fajelmélet által dominált magyar törvényei számára. 

Közös kötelesség 
Az áldozatok emlékének méltóképpen való megőrzése és ápolása közös kötelességünk. Azért is, mert áldozatuk azt is üzeni: soha többé ne történhessen meg Magyarországon, hogy embereket a származásuk, vallásuk miatt megbélyegeznek, üldöznek és a halálba küldenek. 
A 2002-ben létrejött Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, illetve az általa működtetett Holokauszt Emlékközpont célja és feladata az emlékezés, az emlékeztetés. Az Emlékközpont minden év január 27-én az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor felszabadulása, valamint április 16-án, a gettósítás kezdetének évfordulóján számos rendezvénnyel emlékezik a holokauszt magyarországi áldozataira. 
A járványhelyzet ugyan idén sem teszi lehetővé a vészkorszak idején meggyilkolt ártatlan áldozatokra való együttes emlékezést, de az online térben szervezett események lehetőséget adnak rá, hogy közösen gondoljunk életüket vesztett felmenőinkre, rokonainkra, családunk barátaira, ismerőseire és egyáltalán, az összes üldözöttre, áldozatra. 
Az április 16-i Emléknapon a Holokauszt Emlékközpont egyebek mellett a honlapja virtuális terében tartandó, az áldozataik neveit is megjelenítő mécsesgyújtással, rendhagyó online történelemórával továbbá egy szintén online követhető kádissal, vagyis ősi zsidó imával is felidézi az áldozatokat. A kádist és a szimbolikus mécsesgyújtást 16 órától élőben követhetik az Emlékközpont Facebook oldalán.  
Az Emlékközpont oktatási csoportja április 12. és 16. között Oktatási Emlékhetet tart, melyen az  online ismeretterjesztő tartalmakkal segíti a méltó megemlékezést. A programok keretében családtörténetek, tárlatvezetések, filmvetítések, rendhagyó órák és foglalkozások várják a diákokat, pedagógusokat és minden érdeklődőt. Az Oktatási Emlékhét részletes programja megtalálható az Emlékközpont honlapján.  

Ételrecept, életrecept 
Magán az Emléknapon, április 16-án a délelőtt 10 órától közvetített rendhagyó történelemórán embert próbáló idők túlélési stratégiáiról hallhatunk egy rendkívüli könyv és dokumentum kapcsán, és megtudhatjuk, hogy milyen szellemi, illetve érzelmi élményekből meríthetünk erőt ilyen rettenetes körülmények között. Életünkben sokszor találkozunk receptekkel, melyek biztos tanácsokat próbálnak adni nem csak arra nézve, hogy hogyan készítsünk el bizonyos ételeket, de arra is, hogy hogyan éljünk. Vajon a vészkorszakban milyen receptekkel találkozhatunk? Egyáltalán, a ma emberének mit üzenhet egy akkori ételrecept? A rendhagyó óra ezekre a kérdésekre keresi a választ. 

Az alkalomra a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube csatornáján, valamint a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán megtekinthető kisfilmek készültek. Ezek mellett egy Emlékmozaik címet viselő, az Emlékközpont felhívására beküldött fotókból és egyéb tárgyakból – „mozaikkockákból” – összeálló, személyes emlékeket felvonultató, online is közzétett kiállítás is készült. 

Az Oktatási Emlékhét és az Emléknap programja, valamint az oktatási csoport által készített online, ismeretterjesztő tartalmak az Emlékközpont és oktatási csoportjának Facebook-oldalán tekinthetők meg, valamint az intézmény honlapján is elérhetők:  http://hdke.hu/ 

További információ és a programokra való regisztráció az oktatas@hdke.hu e-mail címen. 

Előző bejegyzés

Oktatási emlékhét