Tegyél te is a rasszizmus ellen! – Múzeumok Éjszakája 2010.

A Holokauszt Emlékközpont idén a focit választotta a Múzeumok Éjszakája fő témájának. Korunk legnépszerűbb játékának a segítségével szeretnénk szórakoztatni, de egyben felhívni arra is a figyelmet, hogy a rasszizmus az élet egyetlen területén sem tartozik az elfogadható/befogadható jelenségek közé.

A Holokauszt Emlékközpont vendégei megnézhetik a Dél-Afrikai Foci VB aktuális meccseit, de focizhatnak magyar focisztárokkal és budapesti nagykövetekkel is, koncertek, szurkolói tolerancia teszt, B-Közép retró büfé, speciális tárlatvezetések teszik teljessé a rendezvényt.

A labdarúgás és a Holokauszt Emlékközpont csupán látszólag egymástól távol álló fogalmak, és nem csak azért, mert emlékközpontunk a Fradi hazájában, a IX. kerületben található. Legalább három okunk van arra, hogy idén a Múzeumok Éjszakája fő témájának a labdarúgást választottuk.

– Dél-Afrika, ahol az idei foci VB-t rendezik, nemrég még az apartheid és a faji gyűlölet hazája volt, idén a világ futballünnepének színhelye. A világbajnokság kiváló alkalom arra, hogy emlékeztessünk rá: a fajgyűlölet helyett a sport, a közös játék és benne egymás elfogadása nem csak követendő minta, hanem a tolerancia ünnepe is lehet.

– A rasszizmus a futballpályákon nem ismeretlen jelenség, az elmúlt húsz évben fokozatosan erősödve mára a foci egyik égető problémája lett. Holott, ha ma megnézzük a VB-n szereplő NÉMET válogatott kezdő tizenegyét, találunk benne afrikai származású színesbőrű játékost, török muzulmánt, honosított brazilt és spanyolajkú dél-amerikai indiánt is. A világ most nem csak az együtt-élésről, hanem az együtt-játszásról is szól.

– A Múzeumok Éjszakája idén egybeesik a labdarúgó VB-vel. Lehetőséget szeretnénk adni azon látogatóinknak is, akik szeretnének részt venni a Múzeumok éjszakája rendezvényein, de egyben megrögzött focirajongók is, és nem hagynának ki egy meccset sem a VB kínálatából. Nálunk óriás kivetítőn megnézhetik a nap mérkőzéseit, szurkolhatnak is!

A fenti három szempontot „összegyúrva” próbálunk idén tanulságos, de egyben kellemes szórakoztatást is nyújtani minden látogatónknak.

Kezdeményezésünket erősítendő, felkértük a VB résztvevő országok budapesti nagyköveteit, hogy nyilatkozatukkal, jelenlétükkel támogassák a rendezvényt, és nagy örömünkre 16 nagykövet (majd mindegyik VB résztvevő, amely rendelkezik budapesti képviselettel) pozitívan válaszolt kérésünkre, mellénk álltak, üzenetükből kisfilm készül, melyet a rendezvényen mutatunk be.

A nagykövetek mellett várjuk a rendezvényre a magyar foci régi és mai nagyjait is, akik az Emlékközpont udvarán még egy tengó meccs erejéig is hajlandók összemérni (reméljük nem megkopott) tudásukat az erre kész látogatók „virtuozitásával”. A szurkolók speciális teszten mérhetik le tolerancia-szintjüket, lesz B-közép büfénk mindenféle retro nyalánksággal. A sok foci között pedig élő kelet-európai zsidó zene, valamint Bob Dylan, Leonard Cohen és Lou Reed feldolgozások emelik még az est hangulatát.

Végül pedig állandó kiállításunkat is a sport szemszögéből próbáljuk ezúttal bemutatni a látogatóknak. Speciális tárlatvezetéseinken a holokauszt áldozatává lett neves magyar labdarúgók és sportolók (Braun „Csibi” József, Schwarz Sándor, Petschauer Attila és mások) személyes történetén keresztül mutatjuk be a vészkorszak éveit állandó kiállításunkban.

Alább néhány magyar sportoló és sportvezető életútja, akiknek a gyűlölet és az erőszak törte ketté az életét:

Petschauer Attila

Született: Budapest, 1904. dec. 14.

Kardvívó, újságíró. 1928-ban Amszterdamban és 1932-ben Los Angelesben tagja az olimpiai bajnok kardcsapatnak, 1928-ban második, 1932-ben ötödik helyre került az egyéni kardversenyben. Többszörös Európa-bajnok csapatban, egyéniben ezüst és bronzéremig jutott. Visszavonulása után Az Est munkatársaként dolgozott és közismert, derűs tagja volt a művészvilágnak; alakja körül számtalan anekdota támadt.

1942-ben munkaszolgálatra hívták be és az ukrajnai hadszíntéren pusztult el. 1943. január 30-án Davidovkában halt meg.

Braun József (Csibi)

Született: 1901. febr. 26, Budapest

Válogatott labdarúgó, banktisztviselő. Már 13 éves korában a VAC ifjúsági játékosa volt. Két év múlva a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) csapatába került, 1918. okt. 6-án játszott először a válogatott csapatban. 1924-ben olimpiai csapatunk tagja. 27 alkalommal volt válogatott. Az MTK-val nyolcszor volt magyar bajnok. 1943 februárjában halt meg Korotec mellett, Ukrajnában.

Brüll Alfréd

Született: 1876. dec. 10, Budapest

Nagytőkés, sportmecénás. A magyar sport, főleg a birkózás és a labdarúgás külföldön is ismert vezetője. 1924-ben a Nemzetközi Nehézatlétikai és Birkózó Szövetség elnökévé választották. Ebben az időben a Magyar Birkózó Szövetségnek, 1905-től feloszlatásáig pedig a Magyar Testgyakorlók Körének (MTK) elnöke, mecénása volt.

1944-ben Auschwitzban halt meg.

Sajtó-háttéranyag Holokauszt Emlékközpont, 2010. június 15.

Reklámvideó:

További információ:

Holokauszt Emlékközpont

Török Zsuzsanna

marketing és kommunikációs vezető

1094 Budapest, Páva u. 39.

Tel.: (1) 455-3318

E-mail: info@hdke.hu

www.hdke.hu

 

Csatolmányok

Név Méret
Sportoloink_voltak.pdf 140 KB
Sportoloink_voltak.pdf 140 KB