Új időszaki kiállítás

17 okt

Október 12-én megnyílt új időszaki kiállításunk, a Felfedezők,Tudósok, Mágusok olyan zsidó származású magyar feltalálókat, tudósokat és mágusokat mutat be, akik jelentősen hozzájárultak egy-egy tudományterület fejlődéséhez. A tárlaton többek között Richter Gedeon gyógyszerészetben betöltött szerepét, Szilárd Leó és Teller Ede fizikában meghatározó jelenlétét és számos neves tudós találmányát ismerhetik meg a látogatók, emellett a művészetek világába is betekinthetnek Robert Capa fotóművész és Harry Houdini szabadulóművész munkásságán keresztül.

A tárlaton a tudomány megelevenedik, számos találmány életre kel. Atomot modellezünk, aranyat oldunk fel, biciklikkel áramot fejlesztünk és a színes televíziózás kezdeteit teszteljük. A legnagyobb mágusok nyomába eredünk, életük nagy titkait kutatjuk. Együtt fejtjük meg, hogyan szabadult ki „A Nagy”  Houdini a kényszerzubbonyból vagy a láncok fogságából. 

A kifejezetten gyermek-központú, interaktív kiállításra iskolás csoportok (6-18 éves korcsoport) jelentkezését várjuk 2016 október 12.-december 15.-e között.

A kisiskolások számára két rendhagyó órát ajánlunk (időtartam 45-60 perc):
–    Mágikus tanóra, avagy Houdini és Rodolfo nyomában, megismerkedés két zseniális művész életével a kellékeken át.
–    Felfedezők nyomában: hogyan lehet kioldani az aranyat, ha egyszer már feloldottuk, vagy biciklivel áramot fejleszteni, felfedezések és találmányok testközelből.

Az idősebb korosztályok számára különböző rendhagyó órák igényelhetők:
–    Mit rejt a cilinder: életrekonstruálások iratokból, fényképekből, levelekből interaktív csoportos formában. (időtartam 50-70 perc)
–    Gyereksorsok és a művészet: A foglalkozás keretében az előadók bemutatják azt a világot, ami gyerekszemmel láttatja a táborokban eltöltött napokat, megemlékezve Kertész Imréről és Elie Wieselről. (időtartam 50-70 perc):
–    Discovery City Élő társasjáték: egyszerre egy osztály játszhatja, időtartam 90-120 perc, gyerekek egy 20m2 táblán élő bábukként óriás dobó kockával dobva játszhatnak. Oktató társasjáték ahol a cél a játszva tanulás. Az a csapat nyer, amelyiknek jobb memóriája, amelyik jobb megfigyelő, ahol gyorsabbak a felfedezők.

Rendhagyó irodalomórák Kertész Imréhez kapcsolódóan fix időpontokban (45-60 perc) a következő napokon 10:00-tól:
–    Október 24, 27
–    November 3, 7, 14, 21

A foglalkozások és a kiállítás látogatása előzetes bejelentkezéshez kötött: oktatas@hdke.hu
Belépődíj: 100 ft/fő
További információ: oktatas@hdke.hu vagy +3614553324

Következő bejegyzés

Tolerancia foglalkozás