Wallenberg megemlékezés Oslóban

10 dec

2012. december 3-án az Egyesült Államok, Svédország és Magyarország nagykövetsége közös rendezésében Osló legszebb kilátást kínáló pontján, a svéd tulajdonban álló Voksenaasen Központban került sor a Wallenberg 100. születésnapjára emlékező konferenciára.

A megnyitó beszédet Olle Wästberg, a svéd Külügyminisztérium Wallenberg-emlékévének irányítója tartotta. A Központ igazgatójának moderálása mellett Lajos Attila, a Malmői Egyetem kolozsvári születésű tanára, a Magyarországon 2007-ben megjelent Wallenberg-életrajz szerzője bemutatta a történelmi hátteret. A magyar előadó mondanivalóját alátámasztotta a Külügyminisztérium által készíttetett 23 perces film (a Terror Háza alkotása), amelyet a közönség kifejezetten elismeréssel fogadott csakúgy, mint a konferencia szünetében megnyitott magyar  vándor-kiállítást.

Ingrid Carlberg, a legújabb, nagy sikert aratott és egy igen rangos irodalmi díjat nyert svéd Wallenberg-életrajz szerzője, vetített képekkel illusztrált előadásában a családi háttér és a magyarországi megbízatás körülményeinek a bemutatása után ismertette Wallenberg és a semleges országok diplomatáinak, valamint  magyar segítőiknek  a jelentős eredményeit. Hangsúlyozta, hogy Wallenberg nem egy emberfeletti csodákra képes hollywoodi szupersztár volt, hanem egy tisztességes ember, aki felnőtt egy rendkívül nehéz helyzethez. Carlberg dokumentumok kíséretében ismertette  Wallenberg eltűnésének körülményeit.

A nemrég elhunyt Lantos Tamás amerikai kongresszusi képviselő Katrina leánya, a Lantos Alapítvány elnöke, igen hatásos előadást tartott szüleinek Wallenberghez kapcsolódó megmenekülése körülményeiről.

Az előadások után Wallenberg szintén jelen lévő unokaöccse és az oslói zsidó közösség korábbi vezetője, a 87 éves, máramarosi születésű, Auschwitzot túlélt Herman Kahn mondott köszönetet az ünnepség megrendezéséért, majd Obama elnök Wallenberget méltató köszöntőjét játszották le felvételről.