Zár az Auschwitz felszabadítása kiállítás

06 aug

Már csak néhány napig, augusztus 22-ig látható az Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ, az Orosz Zsidó Kongresszus és a Holokauszt Emlékközpont közös poszterkiállítása.


Az auschwitzi tábor felszabadulásának 75-ik évfordulóján megnyitott, Holokauszt: megsemmisítés, felszabadulás, mentés címet viselő tárlat a halálgyárat felszabadító Vörös Hadsereg műveletei és a még életben talált foglyok megmentése érdekében tett erőfeszítéseken túl áttekinti a Szovjetunió területén lezajlott holokauszt legfontosabb történéseit.

Ezt követően a Páva utcai zsinagóga földszintjén augusztus 25-től az Áhítatos építészeti formák kiállítás lesz látható, amely végigkíséri a szegedi zsinagóga tervezési folyamatát, a legtermékenyebb hazai zsinagóga-építész, Baumhorn Lipót művét.  

Ezzel párhuzamosan, a Holokauszt és művészet című kiállítás, amely a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába az Emlékközpont első emeleti folyosójára költözik, ahol továbbra is zavartalanul látogatható lesz.