Áhítatos építészeti formák – időszaki kiállítás

18 aug

2021. augusztus 25-én nyílik a szegedi zsinagóga építéstörténetét bemutató Áhítatos építészeti formák – Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához című tárlat Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban.


A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ a Szegedi Zsidó Hitközséggel és a Holokauszt Emlékközponttal együttműködve kiállítással állít emléket Baumhorn Lipótnak (1860–1932) és a százhúsz éves szegedi zsinagógának. A Holokauszt Emlékközpont részét képező Páva utcai zsinagóga földszinti terében megvalósuló tárlat középpontjában az 1900–1903 között épített szegedi új zsinagóga áll. Az épület kiviteli tervrajzai és korabeli dokumentumai mellett a zsinagóga avatáskori rituális textiljei, így Tóraszekrény-függönye (parohet) és Tóraköpenye is látható lesz. A gazdagon hímzett selyemtárgyakat a Szegedi Zsidó Hitközség restauráltatta ebből az alkalomból.

Az újvidéki zsinagóga belső kupolájának részlete. Fotó: Bélavári Krisztina MÉM MDK

A műtárgyak mellett bőséges fotóanyag illusztrálja a 160 éve született Baumhorn Lipót életművét is. A kiállítási egységeken nemcsak az általa tervezett huszonhat zsinagóga mutatkozik be, hanem a világi építészeti alkotásokból is ízelítőt kaphatnak a látogatók Bélavári Krisztina fényképész tolmácsolásában. A tárlatnak helyet adó zsinagógát szintén Baumhorn Lipót tervezte, így méltó környezetben emlékezhetünk alkotásaira és közel negyven évet kitevő munkásságára. 

A kiállítás 2021. augusztus 26. és 2022. január 20. között tekinthető meg Budapesten a Holokauszt Emlékközpontban (1094 Budapest, Páva utca 39.) 

A Szeged-Csongrádi Takarékpénztár udvari homlokzata téglapontozással. Fotó: Bélavári Krisztina MÉM MDK

Kurátor: Dr. Oszkó Ágnes Ivett, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ művészettörténésze
A Szegedi Zsidó Hitközség restaurálási projektjének vezetője: Dr. Pataricza Dóra, történész
Szakmai tanácsadók: Ábrahám Vera, a Szegedi Zsidó Hitközség Archívumának vezetője;
Dr. Klein Rudolf tanszékvezető egyetemi tanár, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar;
Ritoók Pál művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Múzeumi Osztályának vezetője

Nyitó fotó: A Szeged-Csongrádi Takarékpénztár udvari homlokzata téglapontozással. Fotó: Bélavári Krisztina MÉM MDK