Augusztus 23. A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja

23 aug

Augusztus 23-án, a Molotov-Ribbentrop-paktum évfordulóján tartjuk meg a totalitárius rendszerek áldozatainak európai emléknapját. Az idei „Emlékezz! Augusztus 23.” társadalmi kampány részeként az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) egy olyan személy történetét idézi fel, akinek életét a totalitárius rendszerek elleni drámai küzdelem jellemezte. 2021-ben a kampány hőse Jaan Kross.


A Jaan Krossnak szentelt angol nyelvű rövidfilm az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának honlapján (www.enrs.eu) és az intézmény YouTube-profilján érhető el: https://cutt.ly/Remember_23August.

A film hivatalos bemutatójára augusztus 21-én, a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapján került sor a litvániai Kaunasban, a IX. Erőd Múzeumban.
Jaan Kross (1920 – 2007) – észt író, a totalitarizmussal szembeni ellenállás szimbóluma és „az észt nemzet lelkiismerete”. Kross ígéretes jogi karrierjét a háború, valamint Észtország Szovjetunióhoz történő csatolása hiúsította meg. 1944-ben, a náci megszállás idején hat hónapot töltött börtönben, majd miután az országot újra megszállta a Szovjetunió, a Gulágon kényszermunkára ítélték (1946-1952). Minden nehézség ellenére sikerült túlélnie, és miután 1954-ben visszatért szülővárosába, Tallinnba, az irodalomnak szentelte idejét. Bár műfordítással is foglalkozott és verseket is írt, a nemzetközi hírnevet (amelyet a többszöri irodalmi Nobel díjra történő jelölés koronázott meg) történelmi regényei hozták meg számára.
Az észt író most csatlakozik azokhoz a hősökhöz, akikről az „Emlékezz! Augusztus 23.” kampányban emlékeztünk meg. A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából eddig az ENRS a következő személyek sorsáról készített filmet:
•    Milada Horáková – cseh politikus, a II. világháború folyamán a földalatti ellenálló mozgalom tagja, a kommunista párt által megrendezett koncepciós perek áldozata;
•    Kazimierz Moczarski – lengyel újságíró és író, a híres Beszélgetések a hóhérral című könyv szerzője;
•    Juliana Zarchi – német-zsidó származású litván, akit származása miatt üldöztek;
•    A zsidó Mala Zimetbaum és a lengyel Edek Galiński – egy szerelmespár, akik az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban szerettek egymásba;
•    Mansfeld Péter, az 1956-os magyar forradalom utáni elnyomás legfiatalabb áldozata.

A fekete szalagos kitűzők szintén fontos részét képezik a kampánynak. Az elmúlt években az ENRS múzeumokban és emlékhelyeken osztotta őket Európa-szerte. Idén, a COVID19 világjárvány által jelentett veszélyre való tekintettel javasoljuk, hogy töltse le a kitűző elektronikus változatát az ENRS rajongói oldalán, a www.facebook.com/enrs.eu  weboldalon található Facebook profilkép-keret formájában, vagy használja az alábbi linket: https://cutt.ly/23August-join-us.
A Molotov-Ribbentrop-paktum létrejöttét és jelentőségét bemutató infografika az alábbi linkről tölthető le https://cutt.ly/Molotow-Ribbentrop-pact.
A kampányról további (angol nyelvű) információ a Hálózat honlapján található: www.enrs.eu/august23.
Valamennyi film az ENRS YouTube-profilján is elérhető: https://cutt.ly/Remember-23August.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata nemzetközi kezdeményezés, amelynek a célja a 20. századi európai történelemről és annak megemlékezés formáiról szóló ismeretek tanulmányozása, dokumentálása és terjesztése, különös tekintettel a diktatúrák, háborúk és a leigázással szembeni társadalmi ellenállás időszakára. A Hálózat tagjai: Németország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország, valamint Albánia, Ausztria, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia és Grúzia is képviseltetik magukat a tanácsadó testületekben a tagjaik révén.  www.enrs.eu