Autentikus helyszínek és holokauszt emlékezet

01 jún

A Holokauszt Emlékközpont a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) helyszínek megőrzésén dolgozó projektcsapatával közösen 2021. június 21-én egynapos online konferenciát szervez Autentikus helyszínek és holokauszt emlékezet Magyarországon címmel. 


Dátum: 2021. június 21 (hétfő) 14 óra
Nyelv:
angol/magyar szimultán tolmácsolás
Részvétel: 
A konferencián való részvételhez kérjük ITT regisztráljon. 

A holokauszt minden tizedik áldozata magyar volt, de döntő többségüket az országtól távol, Auschwitzban és más németországi táborokban, vagy munkaszolgálatosként a keleti fronton gyilkolták le. Magyarország területén alig van olyan holokauszthoz vagy a roma népirtáshoz kapcsolható autentikus helyszín, amely alkalmas arra, hogy a köztudatban is a vészkorszakhoz kapcsolódva segítse az emlékezést. Az emlékezetkultúra szempontjából fontosnak tartjuk, hogy számba vegyük az autentikus helyszíneket és megállapítsuk, közülük melyek alkalmasak arra, hogy az eddiginél nagyobb mértékben hozzájáruljanak a vészkorszak emlékezetének ápolásához.

Ezzel a céllal szervezzük június 21-i konferenciánkat is. Ennek során áttekintjük, hogyan változott a hivatalos emlékezetpolitika és közös emlékezetünk a második világháború óta. Milyen erőfeszítések történnek ma a holokauszt-emlékezet ápolására? Miért sodródtak a romák ellen elkövetett atrocitások az emlékezet perifériájára? És végül, mely helyszínek lennének alkalmasak arra, hogy a köztudatba beemelve őket megkönnyebbítsék az áldozatok emlékének megőrzését.

Az óbudai téglagyár látképe 1939-ből. Innen indultak budapesti zsidók tízezrei halálmenetben 1944 végén.
© Fortepan/Pálfi András

Program
I.Szekció Holokauszt, roma népirtás és emlékezet Magyarországon – Moderátor: Kovács Tamás 
14:00 – 14:10  Megnyitó – Kovács Tamás
14:10 – 14:40  Az “élményirodalomtól” a “lágerirodalomig” – a vészkorszak   emlékezetének ábrázolásai a magyar irodalomban 1945 után   és az 1950-es években – Kisantal Tamás
14:40 – 15:10  Képes történetek a magyarországi roma holokauszt   emlékezetéről – Szász Anna Lujza
15:10 – 15:40  A helyszínek megőrzésének kihívásai – Nemzetközi Holokauszt-emlékezési   Szövetség projektcsoport munkája – Gilly Carr

15:40 – 16:00  Kérdések és válaszok

16:00 – 16:15 Szünet

II. Szekció A magyarországi holokauszt és roma népirtás autentikus helyszínei – Moderátor: Csősz László 
16:15 – 16:45  Emlékezetpolitika Magyarországon – Földváryné Kiss Réka
16:45 – 17:15  A cservenkai tömeggyilkosság – Csapody Tamás
17:15 – 17:35  Romák tömeges kivégzése a Grábler-tónál – Harmat   József
17:35 – 17:55  Internálótábor, Sárvár – Bajzik Zsolt
17:55 – 18:15   Kistarcsa, internálótábor – Kovács Tamás
18:15 – 18:35  A Csillag erőd rekonstrukciója – Mányi István
18:35 – 18:50  Kérdések és válaszok
18:50  Összefoglaló és záró megjegyzések 

A konferenciához ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhat, vagy FACEBOOK oldalunkon élőben követheti azt. 
A konferencián történő részvételhez kérjük ITT regisztráljon.

Előadóink:
(folyamatosan frissítjük)

Dr. Gilly Carr a camebridge-i St Catharine’s College munkatársa, a McDonald Régészeti Kutató Intézet tagja, valamint a Továbbképző Intézet régész oktatója és akadémiai igazgatója. Tagja az IHRA, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség brit delegációjának, valamint a Cambridge Heritage Research Center partnere. A Konfliktus Régészet és az Örökség Tanulmányok területén dolgozik, és jelenleg a holokauszt és a roma népirtási helyszínek megőrzése témájú nemzetközi ötéves IHRA projektjének az elnöke, „A helyszínek megóvása: IHRA Charta a legjobb gyakorlatokért” címmel. A 2019-2023 között tartó projekt célja a kulturális örökségre vonatkozó irányelvek megalkotása a nemzetközi örökségvédelem érdekében.
Az egyik nemrégiben befejezett projektje a „Náci táborok brit földön” (2012-16), amely a Csatorna-szigetek kényszer- és rabszolgamunkájának régészetét és örökségét érintette. A Brit Akadémia és a McDonald Régészeti Kutatóintézet támogattásával végezték a jersey-i Lager Wick kényszermunkatábor ásatásait.

Dr. Csapody Tamás ügyvéd, szociológus, bioetikus, politológus. A második világháború idején Jugoszláviába (Szerbia) vitt magyar munkaszolgálatosok történetének kutatója. Három külön kötetben dolgozta fel a zsidók és a kis egyházak (Jehova Tanúja, Názáreti, Reform Adventista) munkásszolgálatos katonáinak történetét.
Összesen hat könyvet, számos szakmai tanulmányt és újságcikket jelentetett meg.

Dr. Földváryné Kiss Réka történész és néprajzkutató. Magyarországon, Dániában és Skóciában tanult. 2000-től az MTA Néprajzi Kutatóintézetében, 2012-től vezető kutatóként dolgozott. Vendégelőadó volt az ELTE Kultúrtörténeti és Kortárs Magyar Történeti Tanszékén.
Fő kutatási területei: az egyház és az állam viszonya Magyarországon a kommunista diktatúra idején; megtorlás az 1956-os forradalom és a kapcsolódó politikai perek után; Társadalomtörténet 1945 után. Tíz könyv és közel nyolcvan tanulmány szerzője, társszerzője és szerkesztője.

Dr. Szász Anna Lujza szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem külföldi programjának előadója, az OFF-Biennale Budapest RomaMoMa platform kurátora. Fő kutatási témái: emlékezetpolitika, roma népirtás, kortárs művészet.