Emlékműavatás és kiállítás Bonyhádon

15 júl

2014. július 2-án emlékművet avattak Bonyhádon a Soha többé Soá Alapítvány és Bonyhád Város Önkormányzata kezdeményezérére a bonyhádi zsidók elhurcolásának 70. évfordulója alkalmából.

Az egykori zsidó felekezeti iskola helyén felállított emlékművet Ilan Mor Izrael budapesti nagykövete, Potápi Árpád János, Bonyhád polgármestere, Matos Kálmán, az alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Pasitka Herman, a szobor megálmodója leplezte le.

A Pasitka Herman képzőművész tervei alapján készült közel három méter magas alkotás négy különböző, erős szimbolikával bíró anyagot és formát tár a szemlélő elé. Vasúti talpfák vezetnek az emlékműhöz, amely két, síkban és térben eltolt vasbeton és üveg háromszögből formál Dávid-csillagot. A rideg vasbeton, lágerépületeket idéző anyag nekifeszül a törékeny emberéletet szimbolizáló víztiszta üveglapnak, amelyen a bonyhádi áldozatok névsora olvasható.

Az emléktábla avatását követően a megemlékezés a bonyhádi zsidóság történetét, valamint az elhurcolt családok tagjait felidéző, Elfeledett arcok című kiállítás megnyitójával folytatódott a téren álló neológ zsinagógában. Az épületet a kiállítás megnyitójára az alapítvány tagjai állították helyre.

Ilan Mor, Izrael nagykövete – közel kétszáz érdeklődő előtt elmondott – német nyelvű beszédében hangsúlyozta: “A ma élők felelőssége, hogy a fiatalság ne csak ismerje és tudja, de identitása részeként tekintsen a múltra.” A város polgármestere, valamint az emlékmű tervezőjének beszédét követően Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke emlékezett meg a 70 éve elhurcolt és a napokban meggyilkolt zsidó áldozatokról, valamint Peszach Singer jeruzsálemi rabbi tolmácsolta a külföldön élő leszármazottak üdvözletét.

A megemlékezés a bonyhádi neológ temetőben elmondott imával ért véget.

A beszámolót küldte: Gebauer Hanga, Bonyhádról