Építs nekem hajlékot! Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében könyvbemutató

21 jún

Építs nekem hajlékot! A zsinagóga-album bemutatója a Páva utcai zsinagógában

A könyv budapesti bemutatójára a Holokauszt Emlékközpont zsinagógaterében került sor Izrael magyarországi nagykövetének a védnöksége alatt.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, és Izrael magyarországi nagykövete köszöntötte szavaival a történelmi Magyarország zsinagógáiról szóló könyv bemutatójának közönségét 2024. június 18-án a Páva utcai zsinagógában.

Almássy Kornél igazgató beszédében kiemelte, hogy a könyv alapját egy azonos című, a könyv szerzői által jegyzett kiállítás adta, amelyet szintén a két intézmény szervezésében rendeztek 2021 szeptemberében a stuttgarti Liszt Intézetben. A kiállítási anyagban szereplő tizennégy épületet dr. Negyela László teológus és dr. Oszkó Ágnes Ivett művészettörténész egészítette ki az újonnan megjelent könyvhöz úgy, hogy az mintegy félszáz épületet foglaljon magába. Köszöntőjében kiemelte, hogy a zsinagógaépítészeti örökség szerves részét képezi a magyar kultúrának és történelemnek, és fontos a még felújítatlan épületek gondozása, az utókornak való megőrzése. Turi Attila, az MMA elnöke az épületeknek a közösségek életében betöltött fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy a zsinagógák története egyben az építők életének lenyomatát is adja. „A kötet minden egyes, míves kivitelű oldala annak a lenyomata, hogy a mindenkori építtetők mit kívántak üzenni a világnak, az őket körülvevő társadalomnak a hitükről és identitásukról itt, tágabb hazánkban: a Kárpát-medencében” – tette hozzá. Beszédében kitért arra is, hogy a Magyar Művészeti Akadémia mint alkotmányos köztestület egyik küldetése éppen az, hogy a korábbi korok alkotásai utat találjanak a kortárs társadalomhoz és kultúrához. Ebbe az értékfelmutató törekvésbe kapcsolódnak be az album kiadói, szerzői, fényképészei is. Yakov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete személyes élményeit osztotta meg a hallgatósággal. Mesélt a Dohány-utcai zsinagóga különlegességéről, a városban és a zsidó hitközségben betöltött szerepéről; és kitért a felújított mádi zsinagógára is. Hangsúlyozta, hogy történészként az épített örökség fontos részének tartja a zsinagógákat, amelyeket néma tanúknak nevezett. Hiszen az egykori, mára más funkciót betöltő imahelyek is az egykor ott imádkozó emberekről mesélnek csendes falaikkal.

A köszöntőket követően Zubrecki Dávid városi mesemondó, egyben a kötet egyik szaklektora vezetett kerekasztal-beszélgetést a szerzők részvételével. Létezik-e speciálisan magyar zsinagógaépítészet? Mely szempontok szerint válogatták ki a szerzők a kötetben szereplő mintegy félszáz zsinagógát? Hatott-e rájuk az újdonság erejével valamely épület az anyaggyűjtés és fotózás során? Hogyan lehetséges, hogy a kötet tíz fényképész keze munkáját dicséri, mégis egységesek, azonos színvonalúak az épületfotók? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a háromtagú beszélgetőtársaság, a mintegy hatvan fős közönség élénk érdeklődésétől kísérve.

Építs nekem hajlékot! Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében. Írta és szerkesztette: Negyela László – Oszkó Ágnes Ivett. A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közös kiadású albuma. Megjelent Budapesten, 2023-ban, 276 színes oldalon. A kötet kiadói kedvezménnyel megvásárolható az MMA Kiadó webáruházában.

Galériák

Név
Építs nekem hajlékot! Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében
Előző bejegyzés

Raoul Wallenberg 80