Harmadik zsidótörvény – kerekasztal beszélgetés

22 ápr

Bárdosi Lászlót Horthy Miklós kormányzó gróf Teleki Pál öngyilkossága után, 1941. április 3-án nevezte ki miniszterelnökké. 1942 márciusáig tartó hivatali ideje alatt került sor Bácska visszafoglalására, a kőrösmezei deportálásra, a Szovjetunió és az Egyesült Államok elleni hadüzenetre, valamint a harmadik zsidóellenes törvény meghozatalára. Ehhez az utóbbihoz vezető úttal és a törvény következményeivel foglalkozik az az online kerekasztal  beszélgetés, amely 2021. május 27-én, 18 órai kezdettel kerül megrendezésre.


A harmadik zsidóellenes törvény előkészítése és elfogadása
(1941. évi XV. tc.)
 

1941-re Magyarországon a mindennapi élet realitásait áthatotta a zsidó – nem zsidó (árja) szembeállítás. Bárdossy László miniszterelnök (1941‒1942) 1941. április 16.-i rendeletével a hadköteles megkeresztelkedett zsidó férfiakat is munkaszolgálatra rendelte. Ily módon a faji antiszemitizmus – amely egyértelműen felülírt mindennemű keresztény felekezeti hovatartozást – lassan-lassan mindent (kül- és belpolitikát, gazdasági és társadalmi problémákat) megmagyarázó eszmerendszerré vált. 

BÁRDOSSY LÁSZLÓ EGY OLASZ DELEGÁCIÓ FOGADÁSAKOR. FORRÁS: HUNGARICANA

Ebben a légkörben került sor a harmadik zsidótörvény előkészítésére és elfogadására, amely tulajdonképpen „a házassági jogról szóló 1894:XXXI. törvénycikk kiegészítéséről és módosításáról, valamint az ezzel kapcsolatban szükséges fajvédelmi rendelkezésekről” szólt. Bevezette a „fajgyalázás” fogalmát, ami megkérdőjelezte a vegyes házasságokat. A kerekasztal célja áttekinteni azt a folyamatot, amely elvezetett a fajelmélet közéleti elfogadásához, jogszabályi megfogalmazásához, és megvizsgálni, hogy az egyházi vezetők miért nem szavazták meg ezt a törvényt.

A beszélgetés résztvevői:
DR. FAZEKAS CSABA
egyetemi docens,
ME BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete

DR. SZELKE LÁSZLÓ
egyetemi adjunktus, PPKE

DR. LÉNÁRT ANDRÁS
történész, Holokauszt Emlékközpont

Moderátor:
DR. JAKAB ATTILA
történész, Holokauszt Emlékközpont

Időpont: 2021. május 27. (csütörtök) 18:00 óra

A programokhoz ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhat, vagy FACEBOOK oldalunkon élőben követheti az előadást: https://www.facebook.com/Holokauszt/
További információ és regisztráció: regisztracio@hdke.hu

(A borítóképen Bárdossy László miniszterelnök, diplomata. © Bundesarchiv, Bild 146-1984-018-35A / o.Ang. / CC-BY-SA 3.0)

Következő bejegyzés

Hogyan tovább? konferencia