Henryk Sławik emlékkonferencia – sajtóháttéranyag

A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a budapesti Lengyel Intézet és a  Holokauszt Emlékközpont 2012. szeptember 14-én, 10-13 óra között nemzetközi konferenciát rendez a második világháború idején több ezer zsidó és lengyel menekült életet megmentő Henryk Sławik, az 1944-ben mártírhalált halt lengyel hős tiszteletére a Holokauszt Emlékközpontban ( 1094 Budapest, Páva u. 39.). A konferencián Lengyelország, az Amerikai Egyesült Államok, Svédország, valamint Izrael Állam magyarországi nagykövetei, valamint Magyarország Külügyminisztériumának Közigazgatási Államtitkára is részt vesznek. A rangos esemény kapcsán szeptember 14-én 16 óra15 perckor a Duna Televízió műsorára tűzi Grzegorz Łubczyk és Marek Maldis 2004-ben készített “A lengyel Wallenberg” című dokumentumfilmjét.

Henryk Sławik, lengyel politikus, újságíró, a Lengyel Polgári Bizottság vezetőjeként 1939-től folyamatosan együttműködött a magyar menekültügyi kormánybiztossal, id. Antall Józseffel és körével. Állhatatos munkájuk eredményeként Vácon árvaházat és iskolát hoztak létre a Magyarországra menekült lengyel zsidó gyermekeknek, mely hivatalosan a Lengyel Tiszti Árvák Otthona néven működött. Sławik morális értékrendjéhez egész életében hű maradt, mint ahogy leghívebb fegyvertársa és barátja, id. Antall József mellett is mindvégig kitartott, még akkor is, amikor 1944-ben, Magyarország német megszállásakor a Gestapo kínzással igyekezett kicsikarni belőle a döntő tanúvallomást. Henryk Sławik 1944. augusztus 23-án, a mauthauseni koncentrációs táborban halt mártírhalált.

A jeruzsálemi Yad Vashem Intézet 1990-től a Világ Igazai között tartja számon.

A konferenciával annak a lengyel nemzeti hősnek az emléke előtt tisztelgünk, aki a XX. század vérzivatarában több ezer ember, lengyel civilek és katonák, köztük mintegy 5000 zsidó életét mentette meg.

“Emberi nagyságáért életével fizetett. Tetteivel és személyiségével erőt és reményt adott nekünk a sötétség és önkény napjaiban. Tanítsuk meg gyermekeinknek és földi embertársainknak, hogy léteznek jó emberek, olyanok, mint Henryk Slawik (…)”

Henryk Zvi Zimmermann

További információ:

Felvidéki Eszter

PR, sajtókapcsolatok

Lengyel Intézet – Instytut Polski 

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Tel: +361 505 46 66. | Fax: +361 331.0341 | e-mail: press@polinst.hu | www.lengyelintezet.hu

Csatolmányok

Név Méret
Slawik.jpg 909 KB
Slawik_konf_meghivo.pdf 236 KB
Antall_Slawik_print.jpg 5 MB
Slawik_sajtohatter.docx 922 KB