Júniusi programjaink

01 jún

A Holokauszt Emlékközpontban szeretettel várjuk látogatóinkat, barátainkat júniusi rendezvényeinkre. Ezek nagy része még mindig online formában lesz elérhető, de lesz már olyan programunk is, amelynek során reméljük, személyesen is meglátogatják intézményünket. 


2021. június 3. (csütörtök) 17 óra- SZABADÍTS MEG A GONOSZTÓL c. film online vetítése
„1944 telén a Végvári Tánciskola vendégeit szétzavarja egy légiriadó. Adorján András – a ruhatárosnő fia – ellop egy kabátot, hogy eladja és az árából megvásárolja Fussbaum Aranka szolgáltatásait. A ruhatárosnő – hogy becsületét mentse – lányával, Zsuzsival, Svéd Ferivel, a sógorával és a fiával útra kel, hogy a kabátot előkerítse. Miközben megméretkeznek a háború poklában, a lopásnál nagyobb bűnöket követnek el és egy kabátnál sokkal többet veszítenek.”
A beszélgetésen vendégünk Sándor Pál, a film rendezője, producer, forgatókönyvíró.
A filmet ZOOM alkalmazáson keresztül vetítjük, mely csak előzetes regisztráció után érhető el. A film után következő beszélgetést FACEBOOK oldalunkon élőben is közvetítjük.
További információ és regisztráció: regisztracio@hdke.hu


2021. június 17. (csütörtök) 18 óra Újrakezdeni vagy új életet kezdeni? – A Magyarországra haza /visszatért zsidók életstratégiái: DEGOB, Joint, cionisták- online kerekasztal

1945-ben felszabadultak a náci koncentrációs táborok. Az elhurcoltaknak azonban sokszor hónapok kellettek a felépüléshez, és sajnos voltak, akik a felszabadulást követően haltak meg. Az életben maradottaknak dönteniük kellett, hogy életüket milyen pályára állítják. A háború végeztével ismételten átrendeződtek a határok, így a Magyarországról elhurcoltak egy része más országba (Románia, Csehszlovákia) térhetett haza. Magyarország hatályon kívül helyezte a diszkriminatív törvényeket és rendeleteket, és a faji alapon üldözött zsidók visszanyerték állampolgári jogaikat. A demokratizálódás és a kommunista hatalomszerzés egyidejű és párhuzamos folyamatában a hazatérő zsidóknak szembesülniük kellett szeretteik és anyagi javaik elvesztésével, a szenvedések elbeszélhetetlenségével. A kerekasztal célja áttekinteni a magyar társadalom viszonyulását a hazatérő zsidókhoz, és megvizsgálni milyen lehetőségek, támogatások álltak rendelkezésükre az újrakezdéshez?

A beszélgetés résztvevői:
DR. ZIMA ANDRÁS
egyetemi docens, OR-ZSE, HDKE Kuratóriumi tag

DR. NOVÁK ATTILA
történész, tudományos főmunkatárs NKE, Molnár Tamás Kutatóintézet,
Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet

KLACSMANN BORBÁLA
történész doktoranda, SZTE Jelenkortörténeti Tanszék

Moderátor:
DR. JAKAB ATTILA
történész Holokauszt Emlékközpont

A programhoz ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhat, vagy FACEBOOK oldalunkon élőben követheti az előadást.
További információ és regisztráció: regisztracio@hdke.hu


2021. június 21. (hétfő) 14 óra Autentikus helyszínek és holokauszt emlékezet Magyarországon- online konferencia

A Holokauszt Emlékközpont a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) helyszínek megőrzésén dolgozó projektcsapatával közösen 2021. június 21-én egynapos online konferenciát szervez Autentikus helyszínek és holokauszt emlékezet Magyarországon címmel.

A holokauszt minden tizedik áldozata magyar volt, de döntő többségüket az országtól távol, Auschwitzban és más németországi táborokban, vagy munkaszolgálatosként a keleti fronton gyilkolták le. Magyarország területén alig van olyan holokauszthoz vagy a roma népirtáshoz kapcsolható autentikus helyszín, amely alkalmas arra, hogy a köztudatban is a vészkorszakhoz kapcsolódva segítse az emlékezést. Az emlékezetkultúra szempontjából fontosnak tartjuk, hogy számba vegyük az autentikus helyszíneket és megállapítsuk, közülük melyek alkalmasak arra, hogy az eddiginél nagyobb mértékben hozzájáruljanak a vészkorszak emlékezetének ápolásához.
Ezzel a céllal szervezzük június 21-i konferenciánkat is. Ennek során áttekintjük, hogyan változott a hivatalos emlékezetpolitika és közös emlékezetünk a második világháború óta. Milyen erőfeszítések történnek ma a holokauszt-emlékezet ápolására? Miért sodródtak a romák ellen elkövetett atrocitások az emlékezet perifériájára? És végül, mely helyszínek lennének alkalmasak arra, hogy a köztudatba beemelve őket megkönnyebbítsék az áldozatok emlékének megőrzését.

A konferencia részletes programját kérjük, nézze meg a csatolmányban. A konferenciához ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhat, vagy FACEBOOK oldalunkon élőben követheti azt. 
A konferencián történő részvételhez kérjük ITT regisztráljon.


2021. június 26. (szombat) 16 óra Múzeumok Éjszakája a Holokauszt Emlékközpontban

Újra nyitott múzeumunk az év legnagyobb kulturális eseményén, a Múzeumok Éjszakáján újra várja látogatóit tárlatvezetésekkel és kulturális programokkal. 

Programjainkról további információt az Emlékközpont Facebook oldalán (https://www.facebook.com/Holokauszt/ ) talál.