Kiállítás a magyar holokausztról Berlinben

01 okt

„Üldöztetés – embermentés – újrakezdés” címmel nyílik kiállítás Berlinben 2012. szeptember 27-én 12 órakor, a magyar nagykövetség kiállítótermében. A budapesti Holokauszt Emlékközpont anyagából készített német nyelvű bemutató a magyarországi vészkorszak előzményeit és történetét mutatja be 1920-tól a felszabadulásig.

A hat héten át nyitva tartó kiállítás hangsúlyosan foglalkozik a Horthy-korszak politikai antiszemitizmusával, a már az első világháborút követő időszaktól hozott zsidótörvényekkel, az 1939-ben bevezetett munkaszolgálattal. Bemutatja a vidéki gettósítás, a deportálások 1944-es történetét, az Auschwitzba és más táborokba szállított magyar áldozatok sorsát.

A berlini kiállítás – akárcsak a hazai – nem kerüli meg a magyar hatóságok felelősségét a történtekben, egyúttal kitér a német megszállás, az Eichmann-kommandó megjelenésének következményeire. A cél, hogy teljes képet adjanak a vészkorszak magyarországi történéseiről, ezen belül az üldözötteket mentőkről, valamint a felszabadulás, az újrakezdés, az emigráció éveiről.

A kiállítás kapcsán magyar és német történészek nyilvános kerekasztal-beszélgetésén foglalkoznak a magyarországi vészkorszakkal.

Bővebben a kiállításról>>

Forrás: Ger-mania.hu/Heltai András >>