Könyvtárunkban elérhető a világ legnagyobb videóinterjú-gyűjteménye

09 jan

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványának Vizuális Történelmi Archívuma több mint ötvennégyezer életút-interjút tartalmaz genocídiumok túlélőitől és szemtanúitól.


Az életút-interjúk túlnyomó része a holokauszt túlélőivel és szemtanúival készült, az adatbázis azonban az elmúlt években kibővült a ruandai, a guatemalai, az örmény és a rohingya népirtás, valamint a kínai, nankingi mészárlás témájában készített anyagokkal.

A Vizuális Történelmi Archívum több mint 1300 magyar nyelvű interjút, ezenkívül további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő felvételt tartalmaz, amik a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Az interjúalanyok közül hatezren születtek Magyarországon, és több mint nyolcezren beszélnek a második világháború előtti, alatti és utáni Magyarországról az interjúkban.

Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nemcsak a népirtások személyes beszámolói, hanem a huszadik század és jelenkorunk globális társadalomtörténetének forrásai is.

A Holokauszt Emlékközpont könyvtárában szakszerű segítséget és további információkat kaphatnak az érdeklődők az adatbázis használatához.

Az adatbázist az alábbi linken érhetik el az érdeklődők: http://vha.usc.edu

Előző bejegyzés

Visszatekintő