Megemlékezés a roma áldozatokról

03 aug

Az auschwitzi megsemmisítő tábor roma részlegét 1944. augusztus 2. ás 3. közötti éjszakán számolta fel az SS, az ott található majdnem háromezer foglyot meggyilkolta. Ezt megelőzően a munkára fogható fogvatartottak egy részét már átszállították más táborokra. Erről a tragédiáról a Cigány Világkongresszus 1972-es döntése alapján augusztus 2-án, a Holokauszt Roma Áldozatainak Világnapján számos országban megemlékeznek.

Budapesten a Holokauszt Emlékközpont, roma és civil szervezetek, a kormány és a Budapesten akkreditált diplomáciai képviseletek több helyszínen is megemlékeztek az évfordulóról. Délelőtt tizenegy órakor kezdődött Csepelen, a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központban az a megemlékezés, amelyen Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke és Colleen Bell amerikai nagykövet helyezték el koszorúaikat a Központ falán található emléktáblán. A rendezvényen a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Latorcai Csaba kiemelte, hogy olyan emlékezetkultúrára van szükség, amely a 20. századi diktatúrák, illetve a vészkorszak áldozatairól való méltó megemlékezésre törekszik és az embermentők cselekedeteit példaként állítja a következő nemzedékek elé. A Holokauszt Emlékközpontot Prof. Dr. Grósz Andor, a Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke képviselte.

Délután négy órakor a Nehru parti emlékmű megkoszorúzásával kezdődött az a megemlékezés, amelyet a Roma Holokauszt Emlékbizottság és a Holokauszt Emlékközpont közösen szervezett. A Roma Holokauszt Emlékbizottság keretében több civil szervezet és alapítvány koordinálja tevékenységét, többek között a Roma Produkciós Alapítvány, a Karaván Művészeti Alapítvány, a Roma Club Alapítvány, a Romano Instituto Alapítvány, az „Ide tartozunk” csoport és az „Amenca” csoport.

Az ökumenikus imával kezdődő rendezvényen több roma civil szervezet és alapítvány, a diplomáciai testületek képviselői valamint a magyar kormány képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a Holokauszt Roma Áldozatainak Emlékművénél. Ezt követően a megemlékezés a Holokauszt Emlékközpontban folytatódott. Az intézmény igazgatója, Prof. Dr. Szita Szabolcs beszédében kitért az üldöztetés sokféle formájára, amelyet a romák szenvedtek el a második világháború idején Magyarországon, ideértve a kényszermunkát, kitelepítést, gettósítást, éhezést, járványokat és tömegmészárlásokat. Rámutatott, hogy a romák szenvedésének története a mai napig is nagyrészt feldolgozatlan maradt. Megragadó beszédben Daróczi Ágnes arra sarkalt a hallgatóságot, hogy álljanak ki igazukért és ne hagyják, hogy a kirekesztés és a hátrányos megkülönböztetés uralja életüket.

A verseket, zenét és egy esszét bemutató változatos, gazdag és időnként megható kulturális műsor olyan előadókat vonultatott fel, mint Lakatos Mónika és Rostás Mihály, Kalla Sándor és zenekara, Lovas Emília, Balogh Zsanett és mások.

A megemlékezésen készült fotók megtekinthetők a galériában.