Októberi programjaink

06 okt

A Holokauszt Emlékközpont október hónap folyamán is tanulságos és érdekes programokkal várja kedves látogatóit. 


Október 7. csütörtök 17 óra – Radnóti nyomában című dokumentumfilm vetítése és azt követő beszélgetés
A filmben a főszereplő, Tóth Péter Lóránt végigjárja az “erőltetett menet” útját Bortól Abdáig, emléket állítva a költő és a 3200 bori munkaszolgálatos emlékére.
Meghívott vendégünk: Tóth Péter Lóránt, tanár, versvándor, Radnóti-díjas versmondó
Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/2XVxzLz


Október 12. kedd 17 óra – Rendhagyó tárlatvezetés a Holokauszt Emlékközpont „Córesz és Mázel Tov a Páva utcában” című időszaki kiállításán
A Pesti Izraelita Hitközség két világháború között meghirdetett Vissza a zsidósághoz! programjának kiemelkedő építészeti és szellemi szimbóluma az 1924-ben felavatott Páva utcai zsinagóga, amelyet Baumhorn Lipót, a legnagyobb magyar zsinagógaépítész tervezett.
Annak ellenére, hogy a 20. század első felében peremkerületnek számított, Ferencváros zsinagógaközössége a pesti neológ közösségi és hitélet integráns részévé tudott válni.
Időszaki kiállításunk e közösség életét a 20. század elejétől napjainkig mutatja be, amelynek szerves része volt úgy a córesz, azaz a nehézségek, az egyéni és a közösségi traumák, mint a mázel tov, a közösségi lét öröme és vidámsága.
Pillantsunk be a mindennapokba és fedezzük fel az újrakezdések történetét zsinagógánk és közössége életéből a tárlat kurátorainak vezetésével!
Részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/3AboHyK

Október 14. csütörtök 17 óra – Mozgástér, kényszerpálya, népirtás – a közigazgatás és az 1944-es deportálások kérdései
1944 késő tavaszán és nyarán a lomhaságáról és inkompetenciájáról híres magyar bürokrácia mintegy félszáz nap alatt közel félmillió magyar állampolgárt szakított ki otthonából és közösségéből, fosztott meg jogaitól és vagyonától, majd deportált a megszállt Lengyelország területére, hogy ott többségüket a nácik gázkamrába terelve meggyilkolják. Előadásom azt vizsgálja, milyen folyamatok vezettek ahhoz, hogy a magyar közigazgatás hajlandónak mutatkozott asszisztálni a németek tömeggyilkos terveihez; milyen szerepet játszottak a magyar állam képviselői – főispánok, alispánok, szolgabírók, jegyzők, polgármesterek, a csendőrség és a rendőrség tagjai – a holokauszt történetében példátlan gyorsaságú akcióban; kényszerpályán mozogtak, vagy lett volna lehetőségük ellenállni és megtagadni az együttműködést?
Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/3oiSjYI
A programot a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán élőben közvetítjük.

Október 19-20. – Kitaszítva – Gettók Magyarországon és nemzetközi kitekintésben – konferencia magyar és angol nyelven
A második világháború idején a különböző európai országokban a zsidók társadalmi kirekesztése nem csupán a törvényekkel, hanem a fizikai elkülönítéssel is megvalósult. Ezek voltak a gettók, amelyek a végső megoldásban sokszor a fizikai megsemmisítés előtti stádiumot jelentették. A Holokauszt Emlékközpont és az ELKH közös nemzetközi konferenciája a gettósítás folyamatát, célját és sokszerűségét igyekszik körüljárni, összehasonlító perspektívában. A nemzetközi kitekintés mellett természetesen a magyarországi gettósítás kap kiemelkedő figyelmet (ideértve a visszacsatolt területeket is, mint Felvidék, Kárpátalja, Észak-Erdély és Vajdaság). Erre 1944-ben került sor. A magyarországi vidéki gettók csak hetekig működtek, és gyakorlatilag zsidó lakosság koncentrációját szolgálták, mintegy megkönnyítve a deportálást. Budapesten csak 1944 végén, a nyilas időszakban állítottak fel néhány hétre gettó(ka)t. A konferencia célja a hasonlóságok és sajátosságok kidomborítása.   
A konferencia mindkét napján magyar és angol nyelvű tolmácsolást biztosítunk.
A programot magyar nyelven a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán, angol nyelven a Youtube csatornáján tudja követni.
Kérjük, hogy személyes részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/2WKVtZF


Október 21. csütörtök 17 óra – Rendhagyó tárlatvezetés az Emlékközpont ÁHÍTATOS ÉPÍTÉSZETI FORMÁK – BAUMHORN LIPÓT TERVEI A SZEGEDI ZSINAGÓGÁHOZ című időszaki kiállításán
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ a Szegedi Zsidó Hitközséggel és a Holokauszt Emlékközponttal együttműködve kiállítással állít emléket Baumhorn Lipótnak (1860–1932) és a százhúsz éves szegedi zsinagógának.
A tárlaton műtárgyak és bőséges fotóanyag illusztrálja a 160 éve született Baumhorn Lipót életművét. A kiállítási egységeken nemcsak az általa tervezett huszonhat zsinagóga mutatkozik be, hanem a világi építészeti alkotásokból is ízelítőt kaphatnak a látogatók. A tárlatnak helyet adó Páva utcai zsinagógát szintén Baumhorn Lipót tervezte, így méltó környezetben emlékezhetünk alkotásaira és közel negyven évet kitevő munkásságára.
A tárlatot vezeti: 
Dr. Oszkó Ágnes Ivett, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ művészettörténésze, a kiállítás kurátora
Részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/3oAtlEi

Október 28. csütörtök 17 óra – Dán Porat: Keserű számvetés – A náci kollaborációval vádolt holokauszt-túlélők ellen indított izraeli perek című kötetről való beszélgetés
Dán Porat izraeli történész a közelmúltban titkosítás alól feloldott rendőrnyomozati aktákat és bírósági jegyzőkönyveket tanulmányozott át több tucat ún. kápó perrel kapcsolatban, melyek során az izraeli igazságszolgáltatás zsidó túlélőket vádolt meg kollaborációval. A túlélők tanúvallomásainak és a bírák döntéseinek elemzése a bűnrészességgel, az igazságossággal, a túlélők cselekedetei elbírálására alkalmas jogi kerettel, illetve általában véve az áldozati szereppel kapcsolatos súlyos erkölcsi kérdések megfogalmazására késztette. A Keserű számvetés a holokauszt-szakirodalom fontos darabja, s noha gyakorlatilag már senki sem állítható bíróság elé az érintettek közül, a szerző felismerései megfontolandóak lehetnek a jövő igazságszolgáltatása számára.
Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken jelezze: https://bit.ly/3EXZA69
A programot a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán élőben közvetítjük.

A programokról további információ a csatolmányokban található.