Otthonról elérhető könyvtári adatbázisok

07 ápr

Tisztelt Olvasóink és Látogatóink!
A járványhelyzetre való tekintettel a Holokauszt Emlékközpont könyvtára nem látogatható, azonban mindent megteszünk azért, hogy Önök ennek ellenére széleskörű  könyvtári tájékoztatást  kaphassanak. Olvasóinktól, kutatóinktól a konyvtar@hdke.hu  e-mail címre érkező kéréseket, leveleket továbbra is megválaszoljuk.
Könyvtárunk gyűjteményéről való tájékozódáshoz az online katalógust ajánljuk. 


Felhívjuk a figyelmét arra, hogy könyvtárunk beiratkozott olvasói számára otthoni hozzáférést tudunk nyújtani az alábbi két külföldi szakirodalmi adatbázishoz: 

  • EBSCO Academic Search Complete 

Az EBSCO Academic Search Complete kifejezetten  tudományos intézmények számára készült multidiszciplináris adatbázis, amelyben teljes szöveggel érhetjük el 6300 előfizetéses folyóirat  tudományos cikkeit, gyakran a legfrissebb számokat is beleértve. A felületen további open access folyóiratok és más források is hozzáférhetők. A teljes szövegeken kívül több mint 13600 folyóirat és egyéb kiadvány, köztük monográfiák, beszámolók és konferencia-előadások indexelését és referátumait foglalja magában. Az adatbázis PDF-tartalma 1887-ig nyúlik vissza, és a teljes  szövegű anyagok többsége kereshető PDF formátumban van.
Az adatbázist az alábbi linken lehet elérni: http://search.ebscohost.com. 

  • JSTOR – Jewish Studies

A JSTOR a tudományos tartalmak egyik legmegbízhatóbb szolgáltatója, az egyik legnagyobb előfizetéses alapon működő adatbázis több ezer folyóirattal és egymilliónál több képpel,  tanulmánnyal és más forrással. A teljes szövegű adatbázisban több más tudományterület mellett elsősorban bölcsészet- és társadalomtudományi folyóiratcikkek érhetők el. Az adatbázis főként archív tartalmakat szolgáltat, így a legfrissebb 2–5 évfolyam nem érhető el benne.
A JSTOR Jewish Studies elnevezésű tematikus gyűjteményrészében a zsidóság történetével, a zsidó vallással, műveltséggel, a héber nyelvvel és irodalommal kapcsolatos folyóiratcikkek találhatók (74 folyóirat).
Az adatbázist az alábbi linken lehet elérni: https://www.jstor.org.

Kérjük, igényeljen a fenti adatbázisokhoz hozzáférést biztosító kódot (felhasználónevet és jelszót) a könyvtar@hdke.hu e-mail címen. Ha még nem tagja a könyvtárunknak, akkor távoli beiratkozásra is lehetőséget adunk. (A könyvtári tagság ingyenes.)

Könyvtárunk további szolgáltatásairól a honlapunkon talál információkat: http://hdke.hu/kutatas/gyujtemeny/konyvtar
Végül figyelmébe ajánljuk, hogy az EISZ Program honlapján rendszeresen frissülő listát adnak közre a koronavírus-járvány idején ideiglenesen szabadon hozzáférhetővé vált online szakirodalmi forrásokról: http://eisz.mtak.hu/index.php/…

Reméljük, hogy otthonról végzett munkáját, kutatását a koronavírus-járvány idején is segíteni tudjuk.