Út(elágazások) – Magyarország 1944-1945

06 máj

Út(elágazások) – Magyarország 1944-1945 címmel kétnapos konferenciát szervezett 2022. május 6-án és 7-én a Magyar Tudományos Akadémia II. világháború története albizottsága

A konferencián dr. Kovács Tamás, az Emlékközpont igazgatója Rendőrök válaszúton – rendőrsorsok a német megszállás után címmel tartott előadást. Az előadás fókuszában egy speciális rendőri egység, illetve tagjainak sorsa állt. A II. világháború előtt a mai értelemben vett polgári elhárító munka a rendőrség keretein belül folyt Magyarországon. A Budapesti Rendőrfőkapitányság kebelében a Politikai Rendészeti Osztály feladata volt az elhárító munka. A 30-as évek végére egyértelmű volt, hogy a papíron szövetséges Németország élénk hírszerző tevékenységet folytat Magyarországon. Így amikor 1944. március 19-én a Wehrmacht megszállta Magyarországot, a vele érkező SS és SD egységek egyik első dolga volt, hogy letartóztatták a németek ellen dolgozó rendőröket.

Ugyanakkor sok rendőrtiszt karrierjének folytatását, mi több: kibontakozását látta a német megszállást követően. Az ekkor létrehozott Állambiztonsági Rendészet kiszolgálta a megszállókat, részt vett a holokausztban. Jellemző, hogy még 1945-ben is államellenes összeesküvés felgöngyölítésén dolgoztak. A korábban említett, németek által letartóztatott rendőröket hetekig fogva tartották, majd deportálták. 1945-ben USA csapatok szabadították fel őket, hogy aztán CIC állományba lépve a magyar háborús bűnösöket találják meg.