„Füstbe szállt életek” tanári továbbképző program -felhívás

30 jan

„Füstbe szállt életek” akkreditált nemzetközi távoktató tanári továbbképző program
-felhívás

A megújult „Füstbe szállt életek” nemzetközi távoktató továbbképző program otthon, internetről is teljesíthető, akkreditált továbbképzési lehetőséget nyújt tanárok számára. A 60 órás képzés új ismereteket nyújt a holokauszt önálló feldolgozására és tanítására.

Tananyaga bemutatja a modernkori üldöztetés, az egyedi népirtás legfontosabb európai szakaszait, külön hangsúlyt helyez a magyarországi események jellegzetességeire.

Az 355/11/2022 számú akkreditált programot teljesítő pedagógusoknak 60 órát igazolunk.

A tanfolyam február 24-én (péntek) 16:00-kor indul múzeumunk megtekintésével egybekötött személyes konzultációval, és május közepéig tart.

Jelentkezni február 13-ig lehet a szintén csatolt jelentkezési lap kitöltött elküldésével és a tanfolyam díjának befizetésével.

A távoktató program bemutatja a modernkori üldöztetés, az egyedi népirtás legfontosabb európai szakaszait, külön hangsúlyt helyez a magyarországi események jellegzetességeire.

A távoktatás a lengyel, a német és a magyar zsidóság holokauszt előtti életének feldolgozásával indul, így a résztvevők előtt kirajzolódnak a hasonlóságok és különbségek. A háborús években halálra hajszolt zsidókat nem csak mint tehetetlen áldozatokként, hanem maguk valójában, személyükben és önálló világgal rendelkező közösségekként ismerhetjük meg.

A program számos témát ölel fel, közöttük a szövetségesek viszonyát az európai zsidóság megsemmisítéséhez és a zsidó ellenállás lehetőségeit. A történelmi folyamatot követve vizsgálja a szereplők: az áldozat, a gyilkos, a passzív szemlélő és az embermentő magatartását, megnyilvánulásait.

A jeruzsálemi Yad Vashem Intézet és a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány a távoktató kurzus teljesítését mindazoknak ajánlja, akik munkájukban mind igényesebben, a holokauszt történetének, erkölcsi dilemmáinak és következményeinek feldolgozásával mutatják be az egyetemes emberi normák érvényesítésének lehetőségeit, elvetésük társadalom- és emberellenes, szörnyű következményeit. A programot a jeruzsálemi Yad Vashem intézetének keretében, a Holokauszt Tanulmányok Nemzetközi Iskolájának munkatársai írták. A program a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány legszorosabb együttműködésével folyik.

Az új tanári program új ismereteket nyújt a kirekesztés, a holokauszt önálló feldolgozására és tanítására. Elemei a közgyűjteményekben őrzött forrásokba és a szakirodalom legjelesebb képviselőinek munkáiba való kutatásra is ösztönöznek.

 

Tartalomjegyzék:

A 12 tanulási egységet négy fejezetben ismerhetik meg a résztvevők.

Az első a világháború előtti zsidó közösségekkel foglalkozik:
A lengyel zsidóság története 1939-ig.
A német zsidóság 1939-ig
A magyarországi zsidók története a holokauszt előtt
Antiszemita és rasszista folyamatok Magyarországon 1920-1941 között

A második a zsidók faji elkülönítését és a gettók életét tárja fel:
A kelet-európai gettók világa
A kirekesztés Nyugat-Európában
Gettók Magyarországon

A harmadik fejezet az európai zsidóságot ért népirtás formáit és dimenzióit ismerteti:
A sortüzektől az iparszerű megsemmisítésig
Az emberi sors az SS- táborai rendszerében
A szövetségesek és a „végső megoldás”

A negyedik is két fontos témát ölel fel:
A zsidók mentésének lehetőségei és megnyilvánulásai
A zsidó ellenállás.

További tudnivalók:

Jelentkezés:
A tanfolyamra az oktatas@hdke.hu email címen lehet jelentkezni 2023. február 13-ig a kitöltött jelentkezési lap elküldésével, illetve a részvételi díj befizetésével.
A jelentkezési lap illetve a befizetéssel kapcsolatos információk megtalálhatóak a lap alján  csatolmány formájában.

A jelentkezők személyes adatait a Holokauszt Emlékközpont a jogszabályoknak megfelelően kezeli és tárolja. Az intézmény Adatvédelmi nyilatkozata a honlapon olvasható.

Felkészítés, személyes konzultáció:
A résztvevők a tanfolyam során bármikor kapcsolatot létesíthetnek  a kurzus konzulenseivel, és e-mailben kérdéseikre választ kaphatnak (oktatas@hdke.hu).

Követelmények:
Minden tanulási egység végén egy szabadon választott önellenőrző kérdésre kell válaszolni, valamint a kurzus végén egy választott témakörből rövid óravázlattal szemléltetni, hogy az adott tanulási egységet, hogyan mutatná be a diákok számára.

A program teljesítése:
Az 575-240/2017 számú akkreditált programot teljesítő pedagógusoknak 60 órát igazolunk.
Az internetes tanfolyamot sikeresen teljesítők előnyt élveznek a jövőbeni a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetben tartandó szemináriumra való pályázatnál.

További információ:
Érdeklődni a kurzussal kapcsolatos kérdésekről Árvai Noémi múzeumpedagógusnál lehet: narvai@hdke.hu

Hasznos és sikeres munkát kíván a nemzetközi felkészítő csapat:
A Yad Vashem és a Holokauszt Emlékközpont

Csatolmányok

Név Méret
Jelentkezési Lap 40 KB
Füstbe Szállt Életek Felhívás 62 KB