Grassy József

Grassy József (Szöllős, 1894. december 31.–Újvidék, 1946. november 4.) altábornagy. 1936-tól 1938-ig a Ludovika Akadémia tanára, 1939 augusztusától 1941 februárjáig a 7. honvéd gyalogezred parancsnoka, augusztus 1-jéig a Honvédelmi Minisztérium IV. csoportjának főnöke, majd 1942. április 1-jéig a 15. gyalogos dandár, illetve hadosztály parancsnoka.

1942-ben, majd 1943-ban vizsgálat indul ellene az újvidéki mészárlásban játszott szerepe miatt, 1944 elején az ítélet elől Németországba szökik; áprilisban hazatér, nyugállományba helyezik. Szálasi Ferenc uralma idején reaktiválják, megbízást kap a Hunyadi SS honvéd gránátos hadosztály megszervezésére, SS-Gruppenführer. 1945 tavaszán amerikai fogságba kerül, kiadják a magyar hatóságoknak. Zöldi Mártonnal együtt népbíróság elé állítják, halálra ítélik, majd kiadják a jugoszláv hatóságoknak, amelyek szintén bíróság elé állítják, halálra ítélik, kivégzik.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.