Lutz, Carl

Lutz, Carl (Svájc, 1895–Svájc, 1975) diplomata, 1935-ben a tel-avivi konzulátus vezetője. 1942 januárjától a budapesti svájci követségen dolgozik, a világháború végéig nem kapja meg konzuli kinevezését. A II. világháború idején Svájc képviseli a szövetségesek érdekeit a velük hadiállapotban lévő országokban; Budapesten az Idegen Érdekek Képviseletét ~ látja el.

Jó kapcsolatokat épít a Jewish Agency budapesti képviselőivel, elsősorban Krausz Miklóssal. 1944 nyarán–őszén több tucat házat helyez svájci védelem alá a Pozsonyi út–Szent István park környékén (ún. „nemzetközi gettó”); a IV. (ma V.) kerület Vadász utca 29-es számú házban, az ún. „Üvegházban” pedig az Idegen Érdekek Képviselete Kivándorlási Osztálya nevében a cionista ellenállók rendezik be „főhadiszállásukat”. ~ az egyik kezdeményezője a védlevelek (Schutzbriefe) és kollektív védőútlevelek (Schutzpasse) kiadásának is, melyek birtokosairól azt állítja, hogy érvényes palesztinai beutazási vízummal rendelkeznek. Friedrich Bornnal, Raoul Wallenberggel és Angelo Rottával szorosan együttműködve többször tárgyal a zsidók érdekében a magyar hatóságokkal; Szálasi Ferencre elsősorban a nyilas rendszer esetleges hivatalos elismerésének ígéretével tud hatni. Svájci főnökei a háború után nem értékelik zsidómentő tevékenységét, kisebb diplomáciai posztok betöltése után nyugállományba helyezik. 1964-ben a Yad Vashem a Világ Igaza kitüntetésben részesíti.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.