Röhm, Ernst

Röhm, Ernst (München, 1887. november 28.–Berlin, 1934. július 1.) az SA vezére.

Az I. világháborúban századosként szolgál, többször megsebesül, 1918-ban csatlakozik a Szabadcsapatokhoz (Freikorps). Az elsők között lép az NSDAP-be, Adolf Hitler egyik legbizalmasabb barátja lesz, azon kevesek egyike, akiknek a későbbi Führer megengedi, hogy tegezzék. Az 1923-as müncheni „sörpuccs” után Bolíviába emigrál, 1929-ben jelenik meg önéletrajza Geschichte eines Hochverräters [Egy áruló története]. Csak az 1930-as választások után tér vissza Németországba. Rövidesen közel kétszázezer embert szervez az SA-ba, 1933 végére létszámuk eléri a kétmilliót. ~ éles konfliktusba keveredik a hadsereg vezetőivel és Hitlerrel is, aki hiába figyelmezteti, hogy próbálja megfegyelmezni az „igazi”, vagy „második” nemzetiszocialista forradalmat követelő SA-legényeket. Miután Hitler számára világossá válik, hogy ~ nem adja fel ambícióit, hogy a hadsereget az SA alá rendelje, és az SA-t sem képes kézben tartani, úgy dönt, hogy félreállítja barátját. Heinrich Himmler és Reinhard Heydrich több száz fős listát állít össze, 1934. június 30-án Adolf Hitler személyesen ad utasítást ~ letartóztatására. A Stadelheim-börtönben pisztolyt helyeznek el cellájában, s felszólítják ~öt, hogy legyen öngyilkos, de amikor ezt visszautasítja, agyonlövik. Joseph Goebbels sajtója azt állítja, hogy az SA-vezérek összeesküvést szőttek Hitler és a náci állam ellen. Hitler a birodalmi gyűlés (Reichstag) előtt július 13-án mondott beszédében a vádat megismétli. Összesen hetvenhét SS-vezetőt és mintegy száz további személyt ölnek meg – köztük Schleicher volt kancellárt is – a „Hosszú kések éjszakájá”-n.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.