Röhm, Ernst

Röhm, Ernst (München, 1887. november 28.–Berlin, 1934. július 1.) az SA vezére.

Az I. világháborúban századosként szolgál, többször megsebesül, 1918-ban csatlakozik a Szabadcsapatokhoz (Freikorps). Az elsők között lép az NSDAP-be, Adolf Hitler egyik legbizalmasabb barátja lesz, azon kevesek egyike, akiknek a későbbi Führer megengedi, hogy tegezzék. Az 1923-as müncheni „sörpuccs” után Bolíviába emigrál, 1929-ben jelenik meg önéletrajza Geschichte eines Hochverräters [Egy áruló története]. Csak az 1930-as választások után tér vissza Németországba. Rövidesen közel kétszázezer embert szervez az SA-ba, 1933 végére létszámuk eléri a kétmilliót. ~ éles konfliktusba keveredik a hadsereg vezetőivel és Hitlerrel is, aki hiába figyelmezteti, hogy próbálja megfegyelmezni az „igazi”, vagy „második” nemzetiszocialista forradalmat követelő SA-legényeket. Miután Hitler számára világossá válik, hogy ~ nem adja fel ambícióit, hogy a hadsereget az SA alá rendelje, és az SA-t sem képes kézben tartani, úgy dönt, hogy félreállítja barátját. Heinrich Himmler és Reinhard Heydrich több száz fős listát állít össze, 1934. június 30-án Adolf Hitler személyesen ad utasítást ~ letartóztatására. A Stadelheim-börtönben pisztolyt helyeznek el cellájában, s felszólítják ~öt, hogy legyen öngyilkos, de amikor ezt visszautasítja, agyonlövik. Joseph Goebbels sajtója azt állítja, hogy az SA-vezérek összeesküvést szőttek Hitler és a náci állam ellen. Hitler a birodalmi gyűlés (Reichstag) előtt július 13-án mondott beszédében a vádat megismétli. Összesen hetvenhét SS-vezetőt és mintegy száz további személyt ölnek meg – köztük Schleicher volt kancellárt is – a „Hosszú kések éjszakájá”-n.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.