Világ Igaza elismerés

Fogalom

Az izraeli parlament (Knesszet) 1953-ban hozott törvényt arról, hogy létrehozzák a Jad Vasem (Yad Vashem) Intézetet azzal a céllal, hogy összegyűjtsék a holokauszttal, a hatmillió zsidó elpusztításával összefüggő dokumentumokat, és felvegyék a kapcsolatot azokkal a keresztény emberekkel, akik segítettek üldözött zsidó társaikon.

A Világ Igaza elismerés története 1963-ig nyúlik vissza, ekkor indult útjára Izraelből az a kezdeményezés, amelynek keretében díjat kapnak az embermentők: azon kevesek, akik „a történelem legsötétebb óráiban, ellenszolgáltatás nélkül mentettek zsidó embereket, veszélyeztetve saját szabadságukat, biztonságukat, életüket”.

A Világ Igaza (vagy másképpen Népek Igaza, Righteous Among the Nations, חסיד אומות העולם) a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. 2021. január 1-jéig összesen 27.712 kitüntetést ítéltek oda (24 országból), ebből 876-ot magyar állampolgároknak. http://www.yadvashem.org/yv/pdf-drupal/hungary.pdf
Nevüket emléktáblán örökítik meg a jeruzsálemi Yad Vashem Múzeumban.

Korábban minden Világ Igaza ültetett (vagy ültettek számára) egy nevét viselő örökzöld fát a jeruzsálemi Har HaZikaron-on (Emlékezés hegyén), jelképezve, hogy „aki egy embert megment, egy egész világot ment meg” (az emlékplaketten ez a héber nyelvű felirat olvasható). Jelenleg ezt a hagyományt nem tudják folytatni, mivel idővel egyre többen kapták meg a kitüntetést és 1989-re már közel 2000 fát ültettek szerte az emlékhegyen. A fáknak nincs több hely, de úgy döntöttek, hogy a kitüntetettek nevét kőbe vésve emléktáblákon örökítik meg. Azóta már több mint 20 000 név került fel az emlékfalakra, amelyet tájépítészek terveztek meg, és nyitott szobákat formázva természetesen illeszkednek be az intézet kertjének erdős hegyoldalába. http://www.yadvashem.org/yv/en/exhibitions/righteous/milestone07.asp

A Magyar Köztársaság által adományozott Bátorságért Érdemjel kiegészíti a Világ Igaza kitüntetést. Magyarországon 1993-ban alakult meg a Yad Vashem, az Igaz Emberek Magyar Tagozata.  A belügyminiszter 1995-ben adta át először a Bátorságért Érdemjelet a második világháború befejezésének 50. évfordulója alkalmából. Azóta a tárca élén álló miniszter minden évben elismeri az érdemjel adományozásával mindazok bátorságát, akik a vészkorszak idején zsidó honfitársaik életét mentették meg.

A Világ Igazairól a Yad Vashem 2002 óta enciklopédiasorozatot jelenetet meg, országok szerinti bontásban az Igazak és megmentettjeik történetével. Az első magyarországi Igazakat tartalmazó kötet 2007-ben jelent meg.